Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzika IV pro KS (UFY / FYZ4K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UFY / FYZ4K - Fyzika IV pro KS, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášky:1. Speciální teorie relativity, relativistická mechanika2. Duální vlastnosti částic a vln3. Struktura atomu4. Bohrův model atomu vodíku5. Kvantová mechanika6. Kvantová teorie atomu vodíku7. Mnohoelektronové atomy8. Atomová a molekulová spektra9. Atomové jádro10. Jaderné izotopy, přirozená a umělá radioaktivita11. Rozpadový zákon, aktivita12. Elementární částice13. Urychlovače částic14. Interakce elementárních částic, detektoryObsah cvičení:Řešení příkladů se vztahem k aktuální přednášce

Získané způsobilosti

Získat základní znalosti v oboru atomové fyziky a tyto znalosti aplikovat ke konkrétnímu řešení úloh a problémů.

Literatura

Úlehla, I., Suk, M., Trka, Z.:. Atomy, jádra, částice, Academia Praha 1990. Halliday, D., Resnick, R., Walker J.:. Fyzika (Část 5 - Moderní fyzika), Vutium Brno a Prometheus Praha 2000. Patočka, J.:. Fyzika elementárních částic, UPJŠ Košice 1992. Beiser, A.:. Úvod do moderní fyziky, Academia Praha, 1975.

Požadavky

Periodicita: kurz je nabízen v každém akademickém roce. Dvousemestrální výuka matematiky.Nastudování učiva v plném rozsahu požadavků k ústní i písemné části zkoušky.

Garant

prof. RNDr. Tomáš Polívka, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Marcel Fuciman, Ph.D.prof. RNDr. Tomáš Polívka, Ph.D.