Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy meteorologie a klimatologie (UFY / MET)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UFY / MET - Základy meteorologie a klimatologie, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

ÚvodVznik a vývoj zemské atmosféry, její struktura a chemické složení, změna tlaku a hustoty s výškou, roční a denní chod meteorologických prvků.Dynamická meteorologie: základní pohybové rovnice, vztah mezi polem tlaku vzduchu a polem proudění. Synoptická meteorologie: vzduchové hmoty, jejich vznik, chování a transformace. Polární fronty, tlakové útvary a počasí s nimi spojené.Fyzika atmosféry: koloběh vody v přírodě, výpar, vznik oblačnosti a srážek. Energetické procesy v atmosféře a transformace energie, vliv tření, mezní vrstva atmosféry.Meteorologická služba, monitorování atmosféry a předpověď počasí, nebezpečné jevy v atmosféře.Klima a klimatický systém Země, jeho struktura, vývoj a klasifikace. Interakce jednotlivých složek klimatického systému.Radiační, tepelná a vodní bilance zemského povrchu a atmosféry, základní fyzikální procesy formující klima a jeho charakter, vliv CO2 a dalších radiačně aktivních plynů.Všeobecná cirkulace atmosféry, pasáty, monzuny a intertropická zóna konvergence. Regionální a lokální klima.Výzkum klimatu, klima v prehistorické a historické době, klimatické modely a jejich vývoj, predikce změny klimatu a výzkum jejích dopadů na lidskou společnost a ekosystém.Vliv vegetace na mikroklima - mikroklima lesa, bezlesí a vodní nádrže. Tepelná a vodní bilance rostlin a živočichů, fenologie. Klima měst. Agrometeorologická měření, modely a předpovědi. Sucho a vláhová bilance půdy.Exkurze na meteorologickou a fenologickou observatoř ČHMÚ Doksany

Literatura

A.S. Zverev: Synoptická meteorológia, Alfa Bratislava, SNTL Praha 1986. Hartmann, D.: Global physical climatology. ACADEMIC PRESS, San Diego, USA, 1994. Pechala, Bednár: Prírucka dynamické meteorologie (Academia Praha, 1991). Trenberth: Climate System Modeling (Cambridge University Press, 1992).

Požadavky

Periodicita v každém roce

Garant

RNDr. Aleš Farda, Ph.D.Mgr. Petr Skalák

Vyučující

RNDr. Aleš Farda, Ph.D.Mgr. Petr Skalák