Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nauka o materiálu (UFY / NOM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UFY / NOM - Nauka o materiálu, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášky:1. Úvod (historie, vývoj využívání materiálů, perspektivy, technicko-ekonomické a ekologické aspekty, význam předmětu)2. Fyzikální a chemické vlastnosti3. Krystalová mřížka a její poruchy, Millerovy indexy, napětí a deformace, rozvoj porušení a lom4. Mechanické vlastnosti a jejich zkoušení (zvláštní důraz - lomová mechanika, únava, creep a relaxace)5. Zotavení a rekrystalizace6. Fáze a fázové přeměny, binární a ternární rovnovážné diagramy7. Rovnovážný diagram železo - uhlíkSlitiny železa s uhlíkem a vliv dalších prvků.8. Základy metalurgie (klasické metalurgické pochody, speciální metalurgické procesy).9. Fázové přeměny ve slitinách železa (austenitizace, perlitická, bainitická, martenzitická přeměna, IRA, ARA diagramy).10. Tepelné zpracování slitin železa (žíhání, kalení, povrchové kalení).11. Chemicko tepelné zpracování (cementování, nitridování, karbonitridování, nitrocementování) a tepelně mechanické zpracování.12. Rozdělení ocelí a jejich označování. Konstrukční oceli. Nástrojové oceli. Litiny.13. Neželezné kovy a slitiny a jejich zpracování.14. Prášková metalurgie a její aplikace, technická keramika.Obsah cvičení:1) Úvodní hodina, bezpečnost práce v laboratořích, zadávání individuálních úloh2) Zkouška tahem ocelí3) Zkoušky tvrdosti4) Zkouška rázem v ohybu5) Zkoušky litin6) Prezentace individuální úlohy, zápočtový test7) Zápočet

Literatura

MACEK, K. a kol. Nauka o materiálu cvičení. Praha: Vydavatelství ČVUT v Praze, 2007. MACEK, K. a kol. Strojírenské materiály. Praha: Vydavatelství ČVUT v Praze, 2003. PTÁČEK, L. Nauka o materiálu I. a II. Brno: CERM, 1999.

Požadavky

Periodicita: kurz je nabízen v každém akademickém roce.Další informace:Odevzdání a prezentace individuální práce s tematickým zaměřením na zkoušení materiálů je jednou z podmínek pro získání klasifikovaného zápočtu.

Garant

Ing. Jana Sobotová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jana Sobotová, Ph.D.Ing. Jana Sobotová, Ph.D.