Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Plazmová fyzika a astrofyzika (UFY / PFA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UFY / PFA - Plazmová fyzika a astrofyzika, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do fyziky plazmatu, historie výzkumu fyziky plazmatu2. Základy fyziky plazmatu3. Pohyby nabitých částic v magnetickém poli, kosmická elektrodynamika4. Statistický popis plazmatu5. Fluidní popis plazmatu, magnetohydrodynamika6. Lineární vlny v plazmatu7. Plazmové oscilace a vlny, magnetoakustické vlny v plazmatu8. Nestability v plazmatu9. Horké plazma v laboratoři, tokamak10. Plazma v astrofyzice11. Sluneční plazmová fyzika12. MHD dynamo, sluneční vitr, kosmické záření13. Rekonexe magnetického pole14. Relativistická magnetohydrodynamika

Literatura

Goossens, M.: An introduction to plasma astrophysics and magnetohydrodynamics, Kluwer Academic Publishers, Dordrecht, 2003. Chen, F. F.: Úvod do fyziky plazmatu, Academia, Praha, 1984. Kracík, J., Tobiáš, J.: Fyzika plazmatu, Academia, Praha, 1966. Kulhánek, P.: Úvod do teorie plazmatu, Aldebaran Group for Astrophysics, Praha, 2011. Kulsrud, R. M.: Plasma physics for astrophysics, Princeton University Press, Princeton, 2005. Priest, E. R.: Solar magnetohydrodynamics, D. Reidel Publishing Company, London, 1982.

Požadavky

Periodicita: kurz běží v každém akademickém roce.

Garant

RNDr. Petr Jelínek, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Petr Jelínek, Ph.D.