Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Polymerní a nekovové materiály (UFY / POL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UFY / POL - Polymerní a nekovové materiály, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášky:1. Úvod. Základní pojmy a představy makromolekulární chemie. Struktura polymerních látek. Historie a původ polymerů/plastů.2. Základní dělení plastů. Termoplasty, termosety, strukturální pěny, elastomery, polymerní slitiny, LCP.3. Výběr vhodného plastu. Mechanické vlastnosti, degradace, tření a opotřebení, speciální vlastnosti, zpracování, cena.4. Mechanické vlastnosti plastů, úvod. Viskoelastické chování a jeho matematické modely. Krátkodobé a dlouhodobé testování plastů. Konstruování a dimenzování plastových komponent.5. Chování polymerů a izolantů v elektrických a magnetických polích. Vodivost, dielektrické vlastnosti a jejich měření.6. Mechanické vlastnosti plastů, pokračování. Dynamické namáhání plastů, superpozice času a teploty. Lomové chování plastů a přístupy k lomovému chování.7. Creepové chování plastů. Zásadní vlivy. Crazing.8. Únavové chování plastů. Zásadní vlivy, frekvence namáhání, průběh námáhání, střední hodnota, testovací systém.9. Rázové chování plastů. Efekty koncentrace napětí a teploty. Rázové zkoušení plastů.10. Zpracování plastů. Úvod. Extruze, vstřikování, thermoforming, kalandrování, rotační odlévání, tlakové odlévání.11. Úvod do aplikované reologie. Newtonské a nenewtonské kapaliny. Experimentální metody určení tokového chování polymerních tavenin.12. Charakterizace polymerů. Chromatografické techniky, Termické a termomechanické analýzy, elementární a strukturní složení polymerů, chemické analýzy.13. Mikroskopie polymerů. Využití optické a elektronové mikroskopie.14. Kompozitní materiály. Pojem, technologie, vlastnosti.Obsah cvičení:Cvičení tematicky navazuje na přednášky a je zaměřeno na praktické úlohy z oblasti nekovových a polymerních materiálů1. Seznámení s laboratořemi v RBCB, zaškolení2. Experimentální polymerace3. Zkušební tělesa, jejich výroba a příprava4. Měření základních mechanických vlastností5. Botnání a smrštění semikrystalických polymerů6. Měření viskozitního čísla7. Měření creepového chování8. Měření únavového chování9. Počítačová tomografie10. Studium morfologie semikrystalických polymerů11. Chromatografické analýzy plastů12. Termické analýzy plastů13. Optická mikroskopie14. Elektronová mikroskopie

Literatura

Bernhard Wunderlich: Thermal Analysis of Polymeric Materials, Springer 2004, ISBN 3-540-23629-5. James Mark et al.: Physical Properties of Polymers, 3rd ed. Cambridge Univ. Press 2003, ISBN 0 521 82317. J.W. Martin.: Materials for engineering, Woodhead Publishing Ltd. Cambridge 2006, ISBN 978-84569-157-8. Malijevský Anatol a kol.: Breviář fyzikální chemie. Skripta VŠCHT Praha, 1997. Meissner B., Zilvar V.: Fyzika polymerů, SNTL/ALFA, Praha 1987. Václav Mentlík a kol.: Diagnostika elektrických zařízení, BEN Praha 2008. ISBN 978-80-7300-232-9.

Požadavky

Periodicita: kurz je nabízen v každém akademickém roce.

Garant

Ing. Pavel Přikryl

Vyučující

Ing. Pavel PřikrylIng. Tereza ČernohorskáIng. Ondřej Hudeček