Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pružnost a pevnost I. (UFY / PP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UFY / PP1 - Pružnost a pevnost I., Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Opakování základních pojmů statiky. Prostý tah a tlak - pojmy a termíny, napětí, deformace, Hookův zákon, tuhost a poddajnost.2. Staticky určité úlohy, deformační energie a její využití, Castiglianova věta, staticky neurčité úlohy a způsoby jejich řešení.3. Jednoosá napjatos, základy prostorové napjatosti, řešení v rovině - Mohrovy kružnice, rozšířený Hookův zákon a defor. energie.4 Základní stavy materiálů a rozdíly mezi nimi, mezní stavy a pevnostní podmínky.5. Krut prutů kruhových a mezikruhových průřezů, vztah mezi napětím, deformací a zatížením, tenké válcové pružiny.6. Geometrické charakteristiky průřezů, ohyb staticky určitých nosníků, metoda řezu a Schwedlerova věta, průběhy sil a momentů.7. Průhyby nosníků - řešení analyticky pomocí diferenciální rovnice, řešení pomocí deformační energie, využití Castiglianovy věty.8. Nosníky staticky neurčité, řešení pomocí silové metody a využitím druhé Castiglianovy věty.9. Kombinované namáhání - kombinace vedoucí na jednoosou napjatost a kombinace vedoucí na rovinnou napjatost.10. Namáhání při proměnném zatížení - základní typy proměnných zatížení, základní typy diagramů.11. Zásady popisu zatížení a jejich užití při výpočtech reálných součástí.12. Vruby a jejich základní parametry, výpočty bezpečnosti při proměnném zatížení reálných součástí.13. Membránová napjatost a základní podmínky vzniku, napjatost tenkostěnných rotačních membrán.

Literatura

Michalec, J., a kol.: Pružnost a pevnost I, Vydavatelství ČVUT v Praze 2006/2008. Michalec, J., a kol.: Pružnost a pevnost II, Vydavatelství ČVUT v Praze 2006. Řezníček, J., Řezníčková, J.: Pružnost a pevnost v technické praxi - Příklady I, Vydavatelství ČVUT 2005. Řezníček, J., Řezníčková, J.: Pružnost a pevnost v technické praxi - Příklady III, Vydavatelství ČVUT 2008. Valenta, Fr., a kol.: Pružnost a pevnost III, Vydavatelství ČVUT v Praze 2006.

Požadavky

Periodicita: kurz je nabízen v každém akademickém roce. Kurz poběží poprvé v akademickém roce 2015/2016.Další informace: celkem 8 domácích úkolů odpovídajících probíraným kapitolám.

Garant

prof. Ing. Milan Růžička, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Milan Růžička, CSc.prof. Ing. Milan Růžička, CSc.