Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktikum z elektrotechniky (UFY / PRCH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UFY / PRCH - Praktikum z elektrotechniky, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Bezpečnost v elektrotechnice. Bezpečné napětí a proudy pro střídavé a stejnosměrné obvody. Způsoby jištění. Měření U,I,R na obvodech s induktivním a kapacitním charakterem.2) Domácí elektroinstalace. Instalační prvky (vypínač, přepínač, jistič, zásuvka, můstek, atd.). Základní zapojení světelného okruhu, schodišťové zapojení, zásuvky.3) Připojení domácích rozvodů k rozvodné síti. Ochrana, způsob zapojení uzemnění. Zapojení rozvodů v domácnostech.4) 3f soustava. Měření sdružených/fázových napětí a proudů. Zatížení jednotlivých fází, symetricky nebo asymetricky.5) 3f soustava. Principy měření a výpočtů. Napětí a proudy na symetrické a nesymetrické 3f zátěži. Funkce středního vodiče.6+7) 3f soustava, účiník. Symetrická a nesymetrická zátěž. Měření nelineární a lineární zátěže. Měření ochrany. Kvalita sítě, účiník.8) Transformátor. Ztráty, účinnost, napětí naprázdno, proud nakrátko, vliv jádra.9+10) Třífázový asynchronní motor. Řízení a spouštění asynchronního motoru. Změna směru otáčení. Regulace otáček zátěžovými rezistory a frekvenčním měničem.11-13) Synchronní motor. Princip a regulace. Využití enkodéru, polohování s využitím cvičného ramene.14) Rezerva

Literatura

Benešová Z., Ledvinová M.: Základy elektrických obvodů v příkladech, Západočeská univerzita, 2008. Berka Š.: Elektrotechnická schémata a zapojení. 1, Základní prvky a obvody. Praha, BEN, 2008. Elektrotechnická měření, BEN 2002. Kunc, J.: Elektroinstalace krok za krokem, Grada, 2010. Sedláček, J., Steinbauer, M.: Elektrotechnika 1, laboratorní cvičení, pracovní sešit. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Ústav teoretické a experimentální elektrotechniky, 2008. Srovnal, V.: Elektrotechnická měření - měřicí přístroje, BEN, 2008. Tkotz, Klaus a kolektiv.Příručka pro elektrotechnika. Praha : Europa-Sobotáles, 2006. Vlček, J.: Základy elektrotechniky, BEN 2003. Voženílek, P., Janoušek, J., Petrásek, F.: Základy silnoproudé elektrotechniky : laboratorní cvičení. Praha : Vydavatelství ČVUT, 2005.

Požadavky

Periodicita: kurz je nabízen v každém akademickém roce.

Garant

Ing. Ladislav Ptáček

Vyučující

Ing. Ladislav Ptáček