Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Počítač. simulace ve fyzice mnoha částic (UFY / SIM1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UFY / SIM1 - Počítač. simulace ve fyzice mnoha částic, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášky:ÚvodLaboratorní a počítačový experiment, metody molekulární dynamiky (MD) a Monte Carlo (MC). Popis systému mnoha částic, mezimolekulární síly, korelační funkce.Základy metody MCMatematická formulace problému, naivní a preferenční vzorkování, Metropolisovo vzorkování, mřížové systémy, simulace v NPT a NVT souborech, okrajové podmínky a technické detaily, optimalizace.Aplikace: kapalina tuhých koulí a Lennard-Jonesova kapalina.Základy metody MDPohybové rovnice, Verletův a Gearovy integrátory, jednoduché termostaty.Aplikace: částice v homogenním a radiálním gravitačním poli, Lennard-Jonesova kapalina.Obsah cvičení:Řešení simulačních úloh na počítači v souladu s náplní přednášek.

Literatura

D. Frenkel, B. Smit, Understanding Molecular Simulation, Academic Press, 2002. I. Nezbeda, J. Kolafa, M. Kotrla, Úvod do počítačových simulací: Metody Monte Carlo a molekuární dynamiky, Karolinum 2003.

Požadavky

Periodicita: v každém akademickém roce.

Garant

doc. RNDr. Milan Předota, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Milan Předota, Ph.D.doc. RNDr. Milan Předota, Ph.D.