Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie 1 (UFY / TE1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UFY / TE1 - Technologie 1, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Slévárenské vlastnosti slitin železa a neželených kovů. Příčiny vzniku vad. Zásady nálitkování.2. Způsoby odlévání, zásady konstrukce vtokových soustav.3. Vlastnosti formovacích materiálů a jejich zkoušení. Způsoby zhutňování a vytvrzování forem a jader.4. Základy metalurgie slévárenských slitin - tavení a úpravy ocelí, litin a neželezných slitin.5. Příčiny vzniku pnutí, deformací a poruch souvislosti. Tepelné zpracování odlitků.6. Plastická deformace materiálů, přetvárné odpory, příklady výpočtu deformační síly a práce.7. Rozdělení tvářecích pochodů, tváření za tepla a za studena, volba způsobu ohřevu a tvářecích teplot. Tvářecí stroje.8. Objemové a plošné tváření - kování, válcování, protlačování, stříhání, ohýbání, tažení.9. Základní technologie zpracování plastů.10. Svarové spoje, změny struktury a vlastností v tepelně ovlivněné oblasti.Zzpůsoby svařování.11. Svařitelnost ocelí, litin a neželezných kovů. Zkoušky svařitelnosti a svarů. Pájení.12. Příčiny koroze a způsoby jejího potlačování. Základy technologie povrchových úprav.13. Technologie vytváření kovových a nekovových povlaků.

Literatura

Němec, M. a kol.: Základy technologie. Nakladatelství ČVUT. 2006. Novotný, J. a kol.: Technologie I. Nakladatelství ČVUT. 2006. Šanovec, J. a kol.: Technologie I. - návody ke cvičení. Nakladatelství ČVUT. 2004.

Požadavky

Periodicita: kurz je nabízen v každém akademickém roce. Kurz poběží poprvé v akademickém roce 2015/2016.

Garant

prof. Ing. Jan Suchánek, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Jan Suchánek, CSc.prof. Ing. Jan Suchánek, CSc.