Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Termomechanika (UFY / TER)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UFY / TER - Termomechanika, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášky:1. Základní pojmy a veličiny.2. Základní zákony - postuláty, I. II. a III. hlavní věta termodynamická.3. Ideální plyn a jeho vlastnosti.4. Základní vratné změny stavu ideálního plynu.5. Řešení vybraných nevratných stavových změn ideálního plynu.6. Chování reálných plynů. Rovnice Van der Waalsova7. Stavové změny, fázové přechody a rovnováhy.8. Oběhy tepelných motorů a strojů.9. Základy chemické termodynamiky.10. Sdílení tepla - vedením, prouděním a zářením. Jednorozměrové vedení tepla - základní případy. Volná a nucená konvekce. Přestup tepla se změnou skupenství. Základní případy vzájemného záření dvou těles.11. Kombinované případy sdílení tepla.12. Dynamika plynů. Izoentropické proudění, kolmá rázová vlna. Proudění tryskami a difuzory.Obsah cvičení:Řešení příkladů navazujících na obsah přednášek

Literatura

Blažek, J.: Úvod do termodynamiky a statistické fyziky. České Budějovice, PF JU, 1993. Nožička J., Adamec J., Váradiová B.: Sbírka příkladů z termomechaniky. Česká technika - nakladatelství ČVUT 2009. Nožička J.: Základy termomechaniky. Česká technika - nakladatelství ČVUT, Praha 2008. Obdržálek, J. - Vaněk, A.: Termodynamika a molekulová fyzika. Ústí nad Labem, UJEP, 1996. Svoboda, E. - Bakule, R.: Molekulová fyzika. Praha, Academia, 1992.

Požadavky

Periodicita: kurz je nabízen v každém akademickém roce.Kurz poběží poprvé v akademickém roce 2015/2016.Povinná prerekvizita: UFY/FYZ1.

Garant

doc. RNDr. Milan Předota, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Milan Předota, Ph.D.doc. RNDr. Milan Předota, Ph.D.