Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z biofyziky (UFY / VKB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UFY / VKB - Vybrané kapitoly z biofyziky, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášky:Molekuly v kosmickém měřítku komplexnosti. Úloha bioprvků při vytváření struktur v organismech. Molekulární organisace biologických systému. Fyzikální vlastnosti vody a jejich biologický význam. Experimentální metody studia vodíkových vazeb. Gibbsova energie v molekulární biologii - rekapitulace základů chemické termodynamiky. Mezimolekulární interakce elektrostatické. Indukční, dispersní, vodíkové vazby. Spektroskopie molekulárních dimerů. Význam slabých chemických interakcí pro strukturu a funkci biologických molekul. Síly určující konformace bílkovin a nukleových kyselin. Hydrofobní efekt a solvatační jevy. Iontová interakce a sírové můstky v bílkovinách. Peptidová vazba a polypeptidový řetězec. Konformační analýza bílkovin: alfa-šroubovice, beta-list, polyprolin. Ramaeandranovy diagramy, potenciálové funkce, predikace struktur. Konformace nukleových kyselin. Base, cukry, rotační úhly. DNA - B,A a Z-forma. Konformační analýza nukleových kyselin.

Literatura

Bruce Alberts: Základy buněčné biologie, Úvod do molekulární biologie buňky, Espero Publishing, Ústí nad Labem, 2001. J.David Rawn: Biochemistry, Neil Patterson Publishers, Burlington, N. Carolina, 1989. Pavel Hobza, Rudolf Zahradník: Mezimolekulové komplexy - Úloha van der Waalsových systému ve fyzikální chemii a v biodisciplinách, Academia, Praha 1988. Zdeněk Vodrážka: Fyzikální chemie pro biologické vědy, Academia, Praha 1982.

Požadavky

Periodicita: v každém akademickém roce.

Garant

RNDr. Milan Durchan, CSc.

Vyučující

RNDr. Milan Durchan, CSc.