Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika matematiky II (UMB / 021)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UMB / 021 - Didaktika matematiky II, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahem předmětu je didaktická interpretace matematických postupů a teorií se zaměřením na obsah SŠ učiva, seznámení s metodami práce, organizací výuky matematiky na SŠ, výukovými materiály a zdroji. Konkrétní tematické celky kopírují SŠ učivo, část výuky je podporována matematickým softwarem.1. Plánování výuky, příprava na vyučování, motivace žáků, fáze vyučovací hodiny, zpětná vazba, vytváření vlastních výukových zdrojů a jejich evidence.2. Vyučovací a hodnotící metody v matematice, vliv a význam použití techniky.3. Práce se žáky s různou úrovní matematického talentu, komunikace se žáky v matematice.Metodika výuky tematických celků:4. Goniometrie a trigonometrie, aplikace, využití matematického SW.5. Planimetrie, geometrické útvary, zobrazení a jejich souvislost s množinami a algebrou, využití matematického SW.6. Planimetrie, konstrukční úlohy, využití matematického SW.7. Kombinatorika a pravděpodobnost, využití matematického SW.8. Statistika, zpracování dat, využití matematického SW.9. Stereometrie, tělesa, polohové a metrické úlohy, využití matematického SW.10. Stereometrie, objemy a povrchy těles, souvislost s integrálním počtem, využití matematického SW.11. Posloupnosti a řady, limita, nekonečno, konvergence a divergence, aplikace, využití matematického SW.12. Vektorová algebra, soustavy lineárních rovnic, využití matematického SW.13. Analytická geometrie lineárních útvarů ve 2D a 3D, algebra, využití matematického SW.14. Analytická geometrie kuželoseček, funkce, polohové a metrické vztahy, využití matematického SW.15. Diferenciální a integrální počet na SŠ.16. Úlohy matematické olympiády (průběžně).

Literatura

Petáková, J.: Matematika- příprava k maturitě a k přijímacím zkouškám na VŠ, Prometheus, 2007, ISBN 80-7196-099-3. Polák, J.: SŠ matematika v úlohách I,II, Prometheus, Praha, 1996, ISBN 80-7196-337-2, ISBN 80-7196-116-3. Učebnice matematiky pro gymnázia, SOŠ a SOU, Prometheus.

Požadavky

Periodicita: v každém akademickém roce.Software: Mathematica, Cabri G, GeoGebra.

Garant

RNDr. Ing. Jana Kalová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Ing. Jana Kalová, Ph.D.RNDr. Ing. Jana Kalová, Ph.D.