Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Charita a sociální etika (KCHP / CHAS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCHP / CHAS - Charita a sociální etika, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Rozlišení individuální a sociální etiky, tradiční oblasti a témata sociální etiky,- Svoboda, lidská práva, sociální práva, (rozlišení, filozofie, kodifikace),- Pojmy rovnosti a spravedlnosti, sociální spravedlnost (kontext, souvislosti a současné teorie),- Sociální stát, typologie sociálního státu, politické a ekonomické aspekty, kritika a perspektiva sociálního státu,- Aktuální etické otázky sociální politiky - rodinná politika, agenda feminismu a genderové rovnosti, antidiskriminační zákonodárství,- Občanská společnost (vztah státu a občanské společnosti, různá pojetí občanské společnosti, struktura občanské společnosti),- Teorie a praxe ekonomiky, ekonomické teorie a systémy, etické oblasti v ekonomii,- Globalizace (pozitivní a negativní stránky, etické aspekty ekonomické, politické a kulturní globalizace, globalizace a rozvojový svět, globální spravedlnost, migrace, multikulturalismus),- Chudoba (realita ve vyspělém i rozvojovém světě, strukturální problémy rozvoje, rozvojová studia, problém outsourcingu apod., otázky celosvětové solidarity),- Individuálně-etické a sociálně-etické aspekty charitativní činnosti na všech úrovních, vztah charity a jednotlivce, charity a občanské společnosti, charity a státu, charity a mezinárodních organizací,- Sociální učení církve a charita, sociální politika na základě křesťanského obrazu člověka. Principy katolického sociálního učení - personální princip subsidiarita, solidarita, obecné dobro a jejich vztah k sociální práci,- Sociální učení církve a hodnota lidské práce, sociální encyklika Laborem Exercens, ekonomika a problém lidské práce, problém nezaměstnanosti,

Získané způsobilosti

Student reflektuje etické otázky a výzvy ve společenské sféře - v oblastech lidských práv, sociálních práv, mezilidské a společenské solidarity, politických a ekonomických struktur, jak na lokální tak i na globální úrovni.

Literatura

Berlin, I. Čtyři eseje o svobodě. Praha: Prostor, 1999. ISBN 80-7260-004-4.Anzenbacher, A. Křesťanská sociální etika: Úvod a principy. Brno: CDK, 2004. ISBN 80-7325-030-6.Swift, A. Politická filozofie. Základní otázky moderní politologie. Praha: Portál, 2005. ISBN 80-7178-859-7.Müller, K. B.:. Politická sociologie. Praha: Portál, 2008. ISBN 978-80-7367-380-2.MÍČKA, R. SKRIPTA K PŘEDMĚTU. Sociální encykliky (1891 -1991). Praha: Zvon, 1996. ISBN 80-7113-154-7.Küng, H. Světový étos pro politiku a hospodářství. Praha: Vyšehrad, 2000. ISBN 80-7021-327-2.Adamcová, L. a kol. Úvod do rozvojových studií. Praha: Nakl. VŠE, 2006. ISBN 80-245-1057-X.

Požadavky

Znalost, reflexe a aplikace obsahu přednášek, studijních textů k předmětu a dalších doporučených textů z literatury.

Garant

PhDr. Roman Míčka, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Roman Míčka, Ph.D.