Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etické souvislosti fenoménu zdr.postiže (KCHP / ESFZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCHP / ESFZ - Etické souvislosti fenoménu zdr.postiže, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Fenomén zdravotního postižení v průběhu historického vývoje2. Hodnoty a normy, normalita osobnosti3. Pojetí člověka ve vybraných světonázorech4. Lidská důstojnost a moderní teorie lidských práv5. Svoboda a důstojnost člověka v kontextu problematiky zdravotního postižení6. Lidská svoboda v kontextu fenoménu zdravotního postižení7. Pojetí potřeb v kontextu fenoménu zdravotního postižení8. Pojetí odlišnosti v multikulturní filosofii9. Etické souvislosti motivace pomáhající profese10. Postmoderní společnost, inkluze a chápání fenoménu zdravotního postižení11. Existencionální krize a fenomén zdravotního postižení12. Etické souvislosti sebepojetí jedince se zdravotním postižením13.-14. Vývoj paradigmat souvisejících vědních oborů

Získané způsobilosti

Absolvováním uvedeného předmětu bude student schopen fenomén zdravotního postižení uvést v souvislost s významnými etickými kategoriemi. Bude schopen nahlížet problematiku jedinců se zdravotním postižením v kontextu společenského vývoje a vývoje souvisejících vědních disciplín.

Literatura

Jesenský, J. Andragogika a gerontagogika handicapovaných. Praha Karolinum, 2000. ISBN 80-7184-823-9.HENRIKSEN, J.O, VETLESEN,A.,J.:. Blízké a vzdálené. Etické teorie a principy práce s lidmi. Boskovice: Nakladatelství Albert 2000, zejména kapitola 3, podmínka vzniku morálního subjektu: význam empatie str.39. Coreth, E. Co je člověk?. null. Praha: Zvon, 1994. ISBN null.Pecka D. Člověk II, Filosofická antropologie. Řím, Křesťanská akademie, 1971. Jankovský, J. Etika pro pomáhající profese. Triton, Praha. 2003. Clarke W. N. Peson and Being. Milwaukee: Marquette University Press, 1998. Skoblík, J. Přehled křesťanské etiky. Praha, 1997. Machovec, M. Smysl lidské existence. Akropolis Praha, 2004. Brian. Současná filosofie sociálních věd. Praha, 2002. Machula T. Studijní materiál pro výuku Filosofické antropologie. Č. Budějovice: TF-JU (nepublikováno), 2004. Jankovský, J. Ucelená rehabilitace dětí s tělesným a kombinovaným postižením, 2. vyd., Druhé doplněné vydání. Praha: TRITON, 2006. ISBN 80-7254-730-5. Praha, Triton, 2006. ISBN 80-7254-730-5.Novosad, L. Základy speciálního poradenství. Praha: Portál, 2000. ISBN 80-7178-197-5.

Požadavky

Student vypracuje seminární práci, kterou bude prezentovat v rámci semináře. V diskusi prokáže orientaci ve zvoleném tématu, schopnost věcné argumentace a kritického náhledu na zpracované téma. Požadavky na formální a obsahovou stránku seminární práce budou konkretizovány při zahájení výuky.

Garant

Dr. Ing. Alois Křišťan, Th.D.