Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mentální hygiena v sociální práci (KCHP / KMHSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCHP / KMHSP - Mentální hygiena v sociální práci, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. mentální hygiena2. důvody pro rozvoj a podporu duševního zdraví3. stres, stresové situace a reakce na ně4. životospráva z hlediska duševní hygieny5. fyzická zdatnost a přitažlivost jako předpoklad profese pomáhajícího pracovníka6. důležitost pohybových aktivit a relaxace jako prevence stresu a syndromu vyhoření7. time management8. relaxační techniky

Získané způsobilosti

Student/studentka seznámení s problematikou psychohygieny a schopni pracovat na své fyzické zdatnosti.

Literatura

Matoušek, O., Hartl, P. Nároky sociální práce a syndrom vyhoření. Portál, 2003. Lásková, A. Psychohygiena terénního pracovníka a možnosti profesionální podpory. Ostrava, 2008. ISBN 978-80-7368-503-4.Maroon, I. Becoming a Professional Social Worker. Olms: Hildesheim, 1997. Praško, J. Jak se zbavit napětí, stresu a úzkosti. Praha, Grada. Křivohlavý, J.:. Jak zvládat stres. Praha, Grada, 1994. Matoušek, O.:. Metody a řízení sociální práce. Praha: Portál, 2003. ISBN 978-80-7367-502-8.Schmidbauer, W.:. Psychická úskalí pomáhajících profesí. Praha, Portál, 2000. Míček, L.:. Sebevýchova a duševní zdraví. Praha: SPN 1988. Schmidbauer,W. Syndrom pomocníka. Portál 2008. Stock, Ch. Syndrom vyhoření a jak jej zvládnout. Praha: Grada, 2010. Kallwass, A. Syndrom vyhoření v práci a osobním životě. Praha: Portál, 2007. Egan, G. The Skilled Helper. A systematic Approach to Effective Helping. Monterey, California: Brooks/Cole Publishing Company, 1986.

Požadavky

- Minimálně 70 % účast na semináři, poněvadž je koncipován interaktivně se zážitkovými cvičeními,- při absenci studenta na počátku cvičení - zjištění si od kolegů aktuálních požadavků na studenta a podmínek studia předmětu, které jsou vždy dospecifikovány první hodinu výuky předmětu,- v čase semináře je dobré být pohodlně oblečen, aby oděv nenarušoval např. proces relaxace,- prostudování studijních materiálů,- absolvování dvou aktivit pro tělo, které student/studentka ještě nevyzkoušel/a,- vypracování a odevzdání zápočtové práce adekvátní kvality ve stanoveném termínu.

Garant

Mgr. Markéta Elichová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Markéta Elichová, Ph.D.