Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana člověka za mimořádných událostí (KCHP / KOCMU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCHP / KOCMU - Ochrana člověka za mimořádných událostí, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Přehled historického vývoje ochrany obyvatelstva, legislativa v České republice, vládní Koncepce ochrany obyvatelstva.2. Vybrané právní předpisy a principy ochrany obyvatelstva v jiných zemích, EU, OSN a NATO; mezinárodní právní úmluvy a konvence. Generální ředitelství ECHO.3. Bezpečnostní systém ČR, Integrovaný záchranný systém, spolupráce, úkoly, koordinace.4. Analýza rizik, krizový management. Krizové a havarijní plánování.5. Ukrytí obyvatelstva, požadavky ochrany obyvatelstva v územním a stavebním řízení, stavebnětechnické požadavky na stavby CO. Jednotný systém varování a vyrozumění obyvatelstva, Evakuace.6. Individuální ochrana obyvatelstva, improvizovaná ochrana, sebeochrana a vzájemná pomoc.7. Nouzové přežití, státní hmotné rezervy.8. Ochrana před povodněmi, zařízení CO.9. CBRN látky, terorismus.10. Havárie s únikem nebezpečných látek, účinky chemických zbraní a ochrana.11. Radiační havárie, účinky jaderných zbraní a ochrana.12. Zásady chování člověka za mimořádné události, psychosociální pomoc.13. Rozvojová spolupráce, Česká rozvojová agentura.14. Nestátní neziskové organizace při řešení mimořádných událostí, humanitární pomoc a rozvojová spolupráce.

Získané způsobilosti

Studenti získají základní přehled v problematice ochrany obyvatelstva a krizového řízení. Osvojí si správné reakce chování při mimořádné události jednak z pohledu ochrany své osoby, jednal z pohledu vzájemné pomoci a spolupráce.

Literatura

Kavan Š., Dostál J. a kol. Dobrovolnictví a nestátní neziskové organizace při mimořádných událostech v podmínkách Jihočeského kraje. České Budějovice, 2012. ISBN 978-80-87472-41-5.Kavan, Štěpán. Ochrana obyvatelstva I. Studijní texty. České Budějovice, 2012. Martínek, B.,Linhart, P. Ochrana obyvatelstva modul E, Učební pomůcka pro vzdělávání v oblasti krizového řízení. MV - GŘ HZS ČR. Praha.

Požadavky

Student vypracuje seminární práci, ve které aplikuje dostupné informace z literatury, případně z internetových zdrojů.Téma seminární práce je nezbytné nahlásit do 31. 10. vyučujícímu při výuce (prezenční stud.) a emailem (komb. stud.). Seminární práci odevzdá student v určeném termínu v listinné podobě vyučujícímu a následně ji prezentuje. Po přednesení referátu bude následovat diskuse vyučujícího a ostatních účastníků semináře s referujícím.

Garant

doc. Michal Opatrný, Dr. theol.

Vyučující

Mgr. Štěpán Kavan, Ph.D.Mgr. Štěpán Kavan, Ph.D.