Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie zkušenostního učení (KCHP / KPZUV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCHP / KPZUV - Psychologie zkušenostního učení, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní témata si studenti osvojují na základě reflexe zkušenostních gestaltů, tzv. mentalizace (Fauconnier, Turner, 2002). Z pohledu výchovy a vzdělávání je mentalizace podmínkou rozvoje na všech třech základních úrovních kulturního pole: socializační, enkulturační a personalizační (Slavík, Chrz, Štech, 2013). Při mentalizaci si student osvojuje, ověřuje, přetváří, tudíž konceptualizace mentální prostory vypovídající o světě a o něm samém. Na základě promyšleného vzdělávacího využití této osobní zkušenosti a jejího zhodnocení prostřednictvím teorie je schopen těchto poznatků využít pro pedagogickou praxi.Základní témata:Vnímání základní teoretické koncepce, vývoj vnímání, sociální percepcePředstavivost práce s představami ve vztahu k učení a pamětiPaměť stádia paměti a možnosti jejich zlepšení, paměť o mém self a druhýchUčení vybrané teorie učení, styly učeníMyšlení řešení problémů, skupinové myšleníTvořivost psychologické aspekty tvořivosti žáků a její podporaPozornost práce s pozorností a soustředěním žákůInteligence, schopnosti a emoce v učení

Získané způsobilosti

Obecná psychologiePsychologie osobnostiSociální psychologie

Literatura

Říčan, P. Psychologie osobnosti, obor v pohybu. Praha: Grada, 2010. Helus, Z. Sociální psychologie pro pedagogy. Praha: Grada, 2006. Slavík, J., Chrz, V. Štech, S. Tvorba jako způsob poznávání. Praha: Karolinum, 2013. Plháková, A. Učebnice obecné psychologie. Praha, 2004. Atkinsonová, R. L., et al. Psychologie. Praha: Portál, 2003. Výrost J., Slaměník I., et al. Sociální psychologie. Praha: Grada, 2008.

Požadavky

Aktivní účast, portfolio

Garant

Mgr. Alena NOHAVOVÁ, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Alena NOHAVOVÁ, Ph.D.Mgr. Alena NOHAVOVÁ, Ph.D.