Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Prac. a soc. začlenění dospělých se z.p. (KCHP / KPZZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCHP / KPZZP - Prac. a soc. začlenění dospělých se z.p., Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení osoby se zdravotním postižením, druhy zdravotního postižení, invalidita, osoba se ZP dle zákona o zaměstnanosti, osoba se ZP dle zákona o sociálních službách.2. Potřeby, hodnoty, schopnosti, motivace, sebepojetí, aspirace, frustrace osob se zdravotním postižením, výzkumy, příklady.3. Právní a legislativní vodítka pro oblast začleňování osob se zdravotním postižením, úmluvy, aktuální legislativa, národní plán vyrovnávání příležitostí, evropská strategie začleňování.4. Teoretická východiska integrace, socializační proces, předsudky, diskriminace, integrační směry, inkluze, teorie normalizace, povolání, totální instituce, sociálně ekologický model, koncept sociální role.5. Souhrnný přehled nástrojů pro pracovní a sociální začlenění dospělých osob se zdravotním postižením, ucelený systém rehabilitace, přehled sociálních služeb, jejich zaměření, cíl a využití, příklady z praxe.6. Nezaměstnanost osob se zdravotním postižením, význam práce, pracovní činnosti a pracovního začlenění pro osoby se zdravotním postižením, sociálně terapeutická dílna, tranzitní program, podporované zaměstnávání, sociální ekonomika, sociální podnik, sociální družstva, příklady z praxe.7. Pracovní rehabilitace, chráněná pracovní místa, volný trh práce, aktuální legislativa v oblasti zaměstnanosti osob se ZP a její dopady, náhradní plnění, povinný podíl, příspěvky při zaměstnávání osob se ZP, příklady z praxe.8. Role a působení sociálního pracovníka v procesu začleňování ? koncept: Poznání ? Podpora ? Příležitost; sociální pracovník ? začleňující.9. Etické a zdravotně sociální aspekty působení sociálního pracovníka: zaměstnání x terapie, limity působení sociálního pracovníka a organizace, střet zájmů, ochrana před předsudky a negativním hodnocením, média a osoby se ZP, jak mluvíme o osobách se ZP, ochranná známka Práce postižených, praktické příklady.

Získané způsobilosti

Student je způsobilý kriticky uvažovat o problematice pracovního a sociálního začleňování dospělých osob se zdravotním postižením.

Literatura

ŠESTÁK, J. Chráněná dílna ? nástroj k pracovnímu uplatnění a začlenění lidí se zdravotním postižením. Týn nad Vltavou: Domov sv. Anežky, o.p.s., 2007. ISBN 978-80-254-0108-8.BUCHTOVÁ, B. A KOL. Nezaměstnanost, psychologický, ekonomický a sociální problém. 1.vyd. Praha: Grada, 2002. ISBN 80-247-9006-8.JANKOVSKÝ, J. Ucelená rehabilitace dětí s tělesným a kombinovaným postižením. 1.vyd. Praha: Triton, 2001. ISBN 80-7245-192-7.Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách v platném znění. Zákon č.435/2004 Sb., o zaměstnanosti v platném znění. ŘÍČAN, P. Cesta životem. Praha: Porál, 2004. ISBN 80-7178-829-5.ŠESTÁK, J. Identifikace potřeby podpory poskytované člověku s mentálním postižením v období časné dospělosti. In Kontakt. České Budějovice: ZSF JU, 2005, ročník 7., číslo 3.-4., str.273-279. 2005. Laborem exercens, Encyklika Jana Pavla II. O LIDSKÉ PRÁCI, ze 14.září, 1981. 1.vyd. Praha: Zvon, 1991. ISBN 80-7113-007-9.ŠIŠKA, J. Model podporované zaměstnávání ? historie a principy. In Sborník z mezinárodní konference Znevýhodněné osoby na trhu práce v kontextu národní a evropské spolupráce pořádané k Evropskému roku zdravotně postižených osob. Brno: MU PF, 2003. LEČBYCH, M. Modely mentální retardace. In Psychologie dnes. Praha: Portál, červen 2005, roč. XI, č. 6, s. 33-34, 2005. NAVRÁTIL, P., MUSIL, L. Posouzení životní situace klienta ? jak na to!. In Sociální práce. Brno: ASVSP, ročník 2007, číslo 1, s. 117-121. VÁGNEROVÁ, M. ? HADJ -MOUSSOVÁ, Z. ? ŠTĚCH, S. Psychologie handicapu, 1.vyd. Praha: Univerzita Karlova v Praze, 1999. ISBN 80-7184-929-4.VÁGNEROVÁ, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. 2.vyd. Praha: Portál, 2000. ISBN 80-7178-496-6.Jankovský, J.,PfeifferJ.,Švestková, O. Vybrané kapitoly z uceleného systému rehabilitace. JU ZSF, Č. Budějovice . 2005.

Požadavky

Student předloží v závěru semestru písemnou individuální práci v rozsahu 2 - 5 stran. Práce bude mít formu eseje - zamyšlení nad pozitivním a negativním příkladem začleňování dospělého člověka se zdravotním postižením. Student při výběru tématu využije své dosavadní praktické nebo osobní zkušenosti, pozorování, rozhovory, vlastní zjištění a sběr informací a porovná je s východisky a získanými poznatky z absolvování předmětu Pracovní a sociální začlenění dospělých osob se zdravotním postižením. O předložené eseji povede vyučující se studentem individuální rozhovor.

Garant

Dr. Ing. Alois Křišťan, Th.D.Mgr. Jan Šesták, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Šesták, Ph.D.