Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální etika - seminář (KCHP / KSESM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCHP / KSESM - Sociální etika - seminář, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Demokracie - demokratický právní stát (podstatné znaky, instituce, úkoly a problémy, aktuální situace), etické otázky a problémy demokracie,- Politika - teorie a praxe politiky, ideologické koncepty (spory o legitimitu pojmů), demokracie, svoboda, lidská práva, politická etika,- Občanská společnost (vztah státu a občanské společnosti, různá pojetí občanské společnosti, struktura občanské společnosti),- Teorie a praxe ekonomiky, ekonomické teorie a systémy, etické oblasti v ekonomii, ekonomika a rozvojový svět,- Spravedlnost - pojem spravedlnosti a rovnosti, druhy spravedlnosti (procedurální a materiální, distributivní, komutativní, kontributivní), současné teorie spravedlnosti, pojem sociální spravedlnosti,- Sociální stát, typologie sociálního státu, politické a ekonomické aspekty, kritika a perspektiva sociálního státu,- Globalizace - pozitivní a negativní stránky, etické aspekty ekonomické, politické a kulturní globalizace, migrace, multikulturalismus, chudoba, strukturální problémy rozvoje, otázky celosvětové solidarity,- Podstata sociálního učení církve, hlavní principy - personální princip, princip subsidiarity, solidarity a obecného blaha, Charakter a aplikace,- Sociální učení církve a hodnota lidské práce, sociální encyklika Laborem Exercens,- Válka, násilí, konflikt - definice, typologie, charakter války a její proměny, terorismus a jeho formy, konflikty ve světě, etické otázky spojené s válkou, teorie spravedlivé války, aktuální diskuse

Získané způsobilosti

Student na základě práce s konkrétními texty hlouběji reflektuje témata a otázky v oblasti sociální etiky.

Literatura

Peschke, K-H. Hospodářství z křesťanského pohledu. Praha: ČKA, 1996. ISBN 80-85795-25-6.Míčka, R. Katolíci a válka aneb "všichni, kdo se chápou meče, mečem zajdou.." ?. Universum 2007, č. 3, 2007. Spieker, M. Katolická sociální nauka a sociální tržní hospodářství. Praha: ČKA, 1996. ISBN 80-85795-24-8.Fiala, P., Hanuš, J., Vybíral, J. eds. Katolická sociální nauka a současná věda. Brno: CDK, 2004. ISBN 80-7325-024-1.Anzenbacher, A. Křesťanská sociální etika: Úvod a principy. Brno: CDK, 2004. ISBN 80-7325-030-6.Sutor, B. H. Politická etika. Praha: Oikoymenh, 1996. ISBN 80-7141-222-8.Swift, A. Politická filozofie. Základní otázky moderní politologie. Praha: Portál, 2005. ISBN 80-7178-859-7.Müller, K. B.:. Politická sociologie. Praha: Portál, 2008. ISBN 978-80-7367-380-2.

Požadavky

PS: Docházka na seminář 80 procent, aktivní účast, přednes tematického referátu cca 20-30 minutKS: Kvalitní seminární práce v rozsahu cca 10 stran, s předem dohodnutým tématem z dané oblasti buď z nabídky vyučujícího předložené na začátku semestru, nebo dle vlastního návrhu, v obou případech konzultované na začátku semestru, v polovině semestru osobní nebo mailová konzultace nad úrovní a hloubkou rozpracování tématu s podněty pro další práci, v případě že předmět má na KS hodinovou dotaci, tak prezentace tématu a práce v krátkém referátu, na konci semestru hotová práce (po předchozím včasném zaslání práce, nejpozději tři týdny před udělením zápočtu) konzultována a vyhodnocena.Absolvování kolokvina nad těmito prostudovanými třemi texty:ANZENBACHER, A. Křesťanská sociální etika. Úvod a principy. Brno: CDK, 2004. ISBN 80-7325-030-6. s. 7-14, 179-226. (50 stran)Roman Míčka ? Výběr citací ze sociálních encyklik (pro potřeby předmětu Sociální etika 1, dostupné na webu) (20 stran)Encyklika Caritas in Veritate (2009) - O integrálním lidském rozvoji v lásce a pravdě (100 stran)

Garant

PhDr. Roman Míčka, Ph.D.