Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teologická etika (KCHP / KTE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCHP / KTE - Teologická etika, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Uvedení do problematiky; 2-3) Podstata náboženských etik; 4-5) Antropologické předpoklady; 6-7) Svoboda, odpovědnost; 8-10) Biblické orientace pro lidsky důstojný život; 11-14) Význam svátečních chvil, symbolů, rituálů, hodnota času, práce a odpočinek, tempo a rytmus života, ztracený čas.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je seznámit studenta s rozdíly a souvislostmi mezi filosofickou a teologickou etikou; objasnit mu podstatu náboženských etik a jejich význam v sekularizované, pluralitní společnosti; seznámit ho s antropologickými předpoklady a specifiky; objasnit mu rovinu svobody a odpovědnosti; seznámit ho s biblickými orientacemi pro lidsky důstojný život (hermeneutika); objasnit mu základní postoje, ctnosti, hodnoty, normy, svědomí, rozměr viny a obrácení; seznámit ho s významem symbolů a rituálů, svátečních chvil, křesťanské neděle; seznámit ho s hodnotou času, významem rovnováhy mezi aktivitou a kontemplací, prioritami a proporcemi: času a peněz, tempem a rytmem života, mrháním časem.

Literatura

Život z víry. Č. Budějovice, 2005. Sokol, J.; Princ, Z.:. Antropologie a etika. Praha. Triton., 2003. ISBN 80-7254-372-5.Kánský, A. Člověk a náboženství. Albatros, 1991. Sokol, J. Člověk a náboženství. Proměny vztahu člověka k posvátnu. null. Praha: Portál, 2004. ISBN null.Kohák, E. Člověk, dobro a zlo. Praha: Ježek, 1993. Demmer, K. Die Wahrheit Leben. Freiburg, 1991. Barton, J. Etika a Starý zákon. Jihlava: Mlýn, 2006. Ratzinger, J. Evropa Benedikta z Nursie v krizi kultur. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2006. ISBN 80-7195-022-X.Häring, B. Frei in Christus. Freiburg, 1989. Häring, B. Láska je víc než přikázání. Praha: Česká katolická charita, 1971. Sokol, J. Malá filosofie člověka a Slovník filosofických pojmů. Praha, 1998. Rotter, H. Wirt, G. Neues Lexikon der christlichen Moral. Innsbruck, 1990. Rotter, H. Osoba a etika. Brno, 1997. Ratzinger, J. Pravda, hodnoty a moc. Brno: CDK, 1996. Kohák, E. Pražské přednášky. Vlašim, 1999. Kohák, E. Svoboda, svědomí, soužití. Praha: Sociologické nakladatelství, 2004. Schnackenburg, R. Všechno zmůže, kdo věří. Kázání na hoře a Otčenáš. Praha: Vyšehrad, 1997. Weber, H. Všeobecná morální teologie. Praha: Vyšehrad, 1998.

Požadavky

Zpracování 1 teol. etického tématu, jeho obhájení při kolokviu. Písemné nebo ústní přezkoušení.Studijni materiály dostupné zde: http://home.tf.jcu.cz/~srajer/Vseobecna.teol.etika1.pdf

Garant

doc. Jindřich Šrajer, Dr. theol.

Vyučující

doc. Jindřich Šrajer, Dr. theol.