Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teologie laikátu (KCHP / KTELA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCHP / KTELA - Teologie laikátu, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Význam, cíl a obsah předmětu2. Pojem "laik" a jeho problematika3. Identita a poslání církve podle konstituce Lumen gentium 2. vatikánského koncilu4. Vývoj postavení laiků v dějinách5. Obnovná laická hnutí v poválečném Československu a jejich ideové základy6. Teologická reflexe laikátu v době koncilu7. Laici ve světle koncilních a pokoncilních dokumentů magistéria8. Spolupráce mezi kněžími a laiky v České republice9. Laici a jejich spolupráce na poslání církve z hlediska Kodexu kanonického práva10. Zvláštní problematika - laici v pastorační službě11. Instrukce k některým otázkám ohledně možností laiků podílet se na službách vykonávaných kněžími12. Laici zaměstnaní v církevních institucích

Získané způsobilosti

Schopnost hodnotit konkrétní modely spolupráce v církvi podle teologického hlediska.

Literatura

Boublík, Vl. Boží lid. Karmelitánské nakladatelství, Kostelní Vydří, 1997. ISBN 80-7192-307-9.Neuner, Peter:. Laici a klérus. Praha, 1997. Kodex kanonického práva. Praha: Zvon, 1994. ISBN 80-7113-082-6.Rahner, Karl:. Schriften zur Theologie II. Zürich/Köln Einsiedeln, 1961. Congar, Yves:. Der Laie. Stutgart, Entwurf einer Theologie des Laientums, 1964.

Požadavky

Studenti zpracují jeden problém z dané problematiky formou seminární práce a při ústním pohovoru (zkoušce) vysvětlí metodický postup své práce, příp. obhájí argumenty.

Garant

doc. Michal Kaplánek, Th.D.