Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Veřejná ekonomika a veřejná správa (KCHP / KVEŘ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCHP / KVEŘ - Veřejná ekonomika a veřejná správa, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky, základní pojmy. Význam, rozsah, struktura a poslání veřejného sektoru. Veřejný zájem.2. Veřejný sektor v České republice. Faktory ovlivňující rozsah a strukturu veřejného sektoru. Ukazatele pro měření rozsahu veřejného sektoru. Vztahy veřejného a tržního sektoru.3. Příčiny existence veřejného sektoru, státní zásahy do ekonomiky. Podstata, příčiny a důsledky tržních a vládních selhání.4. Příklady selhávání trhu včetně možností náprav jak tržním systémem, tak veřejným sektorem.5. Problematika selhávání vlády, konkrétní příklady, praktické důsledky selhávání.6. Hodnota, cena a alokace veřejných statků, efektivní produkce a alokace veřejných statků.7. Rovnost a efektivnost ve veřejném sektoru. Tendence veřejného sektoru k neefektivnosti, faktory ovlivňující efektivnost. Možnosti zvyšování efektivnosti.8. Veřejná kontrola. Spolupráce a partnerství veřejného a soukromého sektoru. Teorie veřejné volby. Základní východiska a problematika kolektivního rozhodování.9. Negativní vlivy působící na objektivnost kolektivního rozhodování, teorémy a paradoxy v oblasti veřejné volby.10. Vybrané oblasti působnosti veřejného sektoru: školství, zdravotnictví a další. Úloha veřejného sektoru v těchto odvětvích, situace v ČR.11. Vybrané oblasti působnosti veřejného sektoru: obrana, bezpečnost, životní prostředí a další. Úloha veřejného sektoru v těchto odvětví, situace v ČR.12. Globalizace ekonomiky a společnosti, podstata procesu, pozitiva a negativa globalizace. Dopady globalizačních procesů na fungování států. Veřejný sektor a Evropské unie.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni uvést a popsat úlohu veřejného sektoru v ekonomice, možné způsoby zapojení veřejného a soukromého sektoru do efektivní alokace statků, analyzovat a formulovat konkrétní výsledky veřejného rozhodování i následné alokace zdrojů.

Literatura

Pilný, J.:. Ekonomika veřejného sektoru. Pardubice: UP FES, 2001. Strecková, Y., Malý,I.:. Veřejná ekonomie. Brno: MU v Brně, 1997. Stiglitz, J. E.:. Ekonomie veřejného sektoru. Praha, Grada, 1997. ISBN 80-7169-454-1.Rektořík, J.:. Ekonomika veřejného sektoru. Brno: MU v Brně, 1999. Krupková, L.:. Teorie veřejné volby. Praha: VŠE, 1994.

Požadavky

seminární práce

Garant

PhDr. Roman Míčka, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jaroslav Šetek, Ph.D.Ing. Jaroslav Šetek, Ph.D.