Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana člověka za mimořádných událostí (KCHP / NPKS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCHP / NPKS - Ochrana člověka za mimořádných událostí, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Přehled historického vývoje ochrany obyvatelstva, legislativa v České republice, vládní Koncepce ochrany obyvatelstva2. Vybrané právní předpisy a principy ochrany obyvatelstva v jiných zemích, EU a NATO;mezinárodní právní úmluvy a konvence3. Bezpečnostní systém ČR, Integrovaný záchranný systém, spolupráce, úkoly, koordinace4. Analýza rizik, krizový management5. Krizové a havarijní plánování6. Ukrytí obyvatelstva, požadavky ochrany obyvatelstva v územním a stavebním řízení, stavebnětechnické požadavky na stavby CO7. Jednotný systém varování a vyrozumění obyvatelstva, Evakuace8. Individuální ochrana obyvatelstva, improvizovaná ochrana (sebeochrana a vzájemná pomoc)9. Nouzové přežití, humanitární pomoc, státní hmotné rezervy10. Ochrana před povodněmi11. Účinky biologických zbraní a ochrana, terorismus12. Havárie s únikem nebezpečných látek, účinky chemických zbraní a ochrana13. Radiační havárie, účinky jaderných zbraní a ochrana14. Zásady chování člověka za mimořádné události, psychická a duchovní pomocCvičení:I. blok - Názorná ukázka vybraných stálých úkrytů + doplňující informaceII. blok - Cvičení s ochrannými maskami, návštěva HZS JčK. - odbor ochrany obyvatelstva a plánování, operační a informační střediskoIII. blok - Práce s krizovými a havarijními plányIV. blok - Prezentace seminárních pracíV. blok - Prezentace seminárních pracíVI. blok - Prezentace seminárních pracíVII. blok - Opakování, procvičování

Získané způsobilosti

V rámci přednáškového cyklu se posluchači seznámí s problematikou v oblasti ochrany obyvatelstva, ochrany životů, zdraví a majetkových hodnot; a to zejména v České republice s přihlédnutím na situaci v zemích EU a NATO. Obsah je zaměřen na legislativní základy, postavení Hasičského záchranného sboru ČR, podíl Integrovaného záchranného systému a ostatních složek včetně NGO's. Předmět zahrnuje obecné zásady prevence, plánování a přípravy na mimořádné události; reakce v podobě záchranných a likvidačních prací. Dále je výuka zaměřena na získání základních znalostí v oblasti nouzového hospodářství, státních hmotných rezerv, ochrana člověka před chemickými, biologickými a jadernými zbraněmi, radiační havárie. Důraz je kladen na oblast sebeochrany obyvatelstva a vzájemné pomoci při vzniku mimořádné události.Posluchači získají ucelený přehled opatření a systému pro ochranu obyvatelstva a při cvičeních organizovaných v blocích i osobní zkušenost s materiálem a zařízením civilní ochrany.

Literatura

Prymula, Roman a kol. Biologický a chemický terorismus, Grada, Praha, 2002. Urbánek, J.F. Civilní nouzové plánování. Univerzita obrany. Brno, 2006. Linhart, P. Některé otázky ochrany obyvatelstva. Jihočeská univerzita v Č. Budějovicích, 2006. Martínek, B.,Linhart, P.. Ochrana obyvatelstva modul E, Učební pomůcka pro vzdělávání v oblasti krizového řízení. MV - GŘ HZS ČR. LINHART, P. a ŠILHÁNEK, B. Ochrana obyvatelstva v Evropě. Praha: MV-GŘ HZS ČR, 2005. ISBN 80-86640-55-8. Šenovský, M., Adamec, V.:. Právní rámec krizového managementu. Sdružení požárního a bezpečnostního inženýrství v Ostravě, 2007. Kroupa Miroslav. Prostředky individuální ochrany, Ministerstvo vnitra - generální ředitelství HZS ČR, Praha, 2003. Říha, J. Reprodukce ve stádě skotu. Praha, SCHČSS 1995, 125 s. Šilhánek Bohumil; Dvořák, Josef. Stručná historie ochrany obyvatelstva v našich podmínkách, Ministerstvo vnitra - generální ředitelství HZS ČR, Praha, 2003. Středa Ladislav. Šíření zbraní hromadného ničení - vážná hrozba 21. století, Ministerstvo vnitra - generální ředitelství HZS ČR, Praha, 2003. Antušák. E.,Kopecký, Z. Úvod do teorie krizového managementu I. VŠE v Praze, Praha 2003. ŠENOVSKÝ, M. a ADAMEC, V. Základy krizového managementu. 2. vydání. Ostrava: Sdružení požárního a bezpečnostního inženýrství v Ostravě, 2004. ISBN 80-86634-44-2. K přípravě školní mládeže byl vydán pokyn Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy č 34776/98 - 22, který stanovuje způsob začlenění tematiky "Ochrana člověka za mimořádných událostí" do vybraných vyučovacích předmětů. Dalším legislativním opatřením k problematice ochrany obyvatelstva je vyhláška Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ze dne 3. července 2001, kterou se provádí § 9 odst. 3 písm. a) zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon). Usnesením vlády České republiky ze dne 25. února 2002 č. 165 byla schválena Koncepce ochrany obyvatelstva do roku 2013 s výhledem do roku 2020, která mimo jiné klade důraz na výuku tématiky ochrany člověka při mimořádných událostech. Dvořák, J. Ochrana obyvatelstva II. díl, Vysoká vojenská škola pozemního vojska ve Vyškově. Vyškov 2000. Navrátil, L. Ochrana obyvatelstva. ZSF JU, České Budějovice, 2006, ISBN 80-7040-880-4. Horák, R. Bezpečnostní systém České republiky. Brno : VA Brno, 2003. MATOUŠEK, J. a LINHART, P. CBRN - Chemické zbraně. Ostrava,Sdružení požárního a bezpečnostního inženýrství, 2005. ISBN 80-86634-71-X.Urbánek, J.F. Management civilního nouzového plánování. Univerzita obrany, Brno, 2006. Dvořák, J. Ochrana obyvatelstva I. díl, Vysoká vojenská škola pozemního vojska ve Vyškově. Vyškov 2000. Horák, R. a kol. Průvodce krizovým řízením pro veřejnou správu. Praha: Linde a.s., 2004. ISBN 80-7201-471-4. Poledňák, P. Riešenie krízových situácií prírodného charakteru, FŠI ŽU, Žilina 2003. Veverka, I. Vybrané kapitoly krizového řízení. 1. vyd. Praha: PA ČR, 2003. 175 s. ISBN 80-7251-126-2.

Požadavky

písemné přezkoušení, prezentovaná seminární práceSeminární práce - zpracování tématu v oblasti mimořádných událostí, které se udály či mohou nastat vlivem antropogeních a přírodních sil či následkem havárie. Důraz je kladen na zpracování podstaty problému, analýzu a vyhodnocení rizik se závěrečným návrhem prevence a řešení krizové situace rámci ČR či menších územních celků.

Garant

doc. Michal Opatrný, Dr. theol.

Vyučující

Mgr. Štěpán Kavan, Ph.D.