Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná psychologie (KCHP / OPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCHP / OPS - Obecná psychologie, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod do psychologie jako empirické vědy (vývoj předmětu psychologie, její metodologie a systém. Charakteristika a funkce psychiky. Základní principy psychické činnosti. Paradigma lidské psychiky. Využití psychologie v praxi. Biologické základy lidské psychiky. Socio-kulturní základy lidské psychiky.2. Přehled kategorií psychických procesů: vědomí a jeho zvláštní stavy, kognitivní procesy (vnímání, imaginace, myšlení), emocionální procesy (emoce), konativní procesy (motivace a chování). Paměť a učení.3. Přehled témat psychologie osobnosti jako systému dispozic: psychologické pojetí osobnosti, geneze osobnosti a koncept sebejá (jeho funkce a dynamika). Psychické vlastnosti osobnosti. Vrstvy a faktorové modely osobnosti. Kategorie psychických vlastností osobnosti: temperament, emocionalita, inteligence, charakter. Dynamika osobnosti, systém motivů a ego-vztažné způsoby jednání, volní regulace jednání. Náročné životní situace (vnitřní konflikty, frustrace a stres)4. Psychologické teorie: psychoanalýza a neopsychoanalýza, behaviorismus, humanistická a transpersonální psychologie, kognitivní psychologie, evoluční psychologie, neotomistické pojetí lidské duše.

Získané způsobilosti

definovat a vysvětlit

Literatura

Nakonečný, M. Psychologie: přehled základních oborů. Praha/Kroměříž - Triton, 2011. Nakonečný, M. Lexikon psychologie. Praha, Vodnář, 2013. Plzáková, A. Učebnice obecné psychologie. Praha Academia, 2003.

Požadavky

Před závěrečnou zkouškou musí každý posluchač předložit seminární práci na téma domluvené s přednášejícím, v tištěné formě a nejméně v rozsahu pěti normostran.aktivní účast, konzultace zpracování uložené práce

Garant

prof. PhDr. Milan Nakonečný

Vyučující

prof. PhDr. Milan Nakonečný