Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politika a náboženství (KCHP / PFPN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCHP / PFPN - Politika a náboženství, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahem kurzu jsou tato témata:Vztah náboženství a politiky v dějinném horizontu a současnosti, sekularizace a desekularizace, současné trendy ve vztahu politiky a náboženství, náboženský fundamentalismusProblematika vztahu sakrálního a profánního "politické" versus "občanské" náboženstvíHuntingtonova teze o střetu civilizací, kontext, debata, kritikaPolitika ve světě islámu, islámský fundamentalismus, vývoj, perspektivyPolitika ve světě judaismu, kontext, vývoj, dopady na středovýchodní konfliktKřesťanský socialismus, tzv. teologie osvobození, feministická teologie, "černá teologie", palestinská teologie osvobození apod.Křesťanstvím inspirovaný pravicový politický extremismus korporativistická hnutí spojená s katolicismem, "klerofašismus", minulost, současnostKatolicismus a politika v dějinném horizontu a současnosti, křesťansko-demokratické hnutí, sociální učení církve, křesťansky orientované politické strany

Získané způsobilosti

Student se orientuje v oblasti interakce mezi politikou a náboženstvím v kontextu politické vědy

Literatura

BERÁNEK, O. ed. Arabské revoluce: demokratické výzvy, politický islám a geopolitické dopady. Praha, Academia, 2013. KEPEL, G. Boží pomsta. Křesťané, židé a muslimové znovu dobývají svět. Brno, 1999. Fiala, Petr. Katolicismus a politika. O politické dimenzi katolicismu v postmoderní době. Brno, 1995. Skalický, Karel. Po cestách angažované teologie. Teologie křesťanské praxe. Praha, 2001. Maier, H. Politická náboženství, Brno 1995. Huntington, S. P.:. Střet civilizací. Boj kultur a proměna světového řádu. Praha, 2001. BARŠA, Pavel. Západ a islamismus - Střet civilizací, nebo dialog kultur?. Brno, 2001.

Požadavky

Docházka na seminář 80 procent, aktivní účast, přednes tematického referátu cca 20-30 minut

Garant

PhDr. Roman Míčka, Ph.D.