Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie osobnosti (2012) (KCHP / POSO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCHP / POSO - Psychologie osobnosti (2012), Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod do psychologie osobnosti jako empirické vědy. Pojmy osobnost a osoba. Genese a utváření osobnosti, fenomén sebejá jeho složky a funkce. Koncept sebejá jako klíčový fenomén psychologie osobnosti. Ego-angažované chování a ego-vztažné utváření obrazu světa a chování.2. Struktura osobnosti: psychické vlastnosti osobnosti a jejich druhy. Kategorizace psychických vlastností osobnosti: temperament a emocionalita, inteligence, charakter. Vrstvy a faktorové modely osobnosti.3. Dynamika osobnosti: systém motivů. princip psychického ekvilibria, ego-obranné a stabilizační mechanismy. dynamika nevědomé motivace, volní regulace psychické činnosti. Náročné životní situace.4. Teorie osobnosti: psychoanalýza a neopsychoanalýza, behaviorismus, humanistická a transpersonální psychologie, kognitivní psychologie, evoluční psychologie, neotomistické pojetí lidské duše.

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí základní poznatky z psychologie osobnosti. Za pomocí psychodiagnostických technik blíže poznají a popíší některé vlastnosti své osobnosti, uvědomí si své kladné vlastnosti, potence, rezervy. Pojmenují činitele determinace vývoje vlastní osobnosti a stanoví si cíle rozvoje své osobnosti.

Literatura

Drapela, V.J. Přehled teorií osobnosti, Praha, Portál. 1997. Nakonečný, M.:. Psychologie osobnosti. Praha: Academia. 2009. COAN, I.:. Optimální osobnost a duševní zdraví. Praha: Portál, 2001.

Požadavky

Přednášky a literatura, konzultace, zpracování ročníkové práce.

Garant

prof. PhDr. Milan Nakonečný

Vyučující

prof. PhDr. Milan Nakonečný