Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie a metody soc.práce s jednotlivcem (KCHP / TSPJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCHP / TSPJ - Teorie a metody soc.práce s jednotlivcem, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Individuální sociální práce - základní pojmy, historický vývoj, teoretické koncepty.2.Etapy individuální sociální práce (první kontakt, sociální anamnéza, soc. hodnocení/diagnostika, soc. intervence/terapie, ukončení, evaluace)3.Vztah sociální pracovník - klient a jeho specifika4.Komunikace s kl.; rozhovor (příprava, vedení, průběh a ukončení rozhovoru, typy otázek)5.Soustředěný cílový přístup dle Řezníčka6.Systemická modifikace přístupu dle Úlehly; profesionální způsoby práce7.Speciální a pomocné techniky v sociální práci (mediace, pozitivní konotace, nácvik chování, asertivní techniky, výměna rolí, škály vlastností apod.)8.Poradenství9.Krizová intervence

Získané způsobilosti

Student na základě absolvování tohoto předmětu porozumí vývoji individuální sociální práci. Dokáže využívat základní definice a použít je v praxi. Porozumí hlavnímu cíli sociální práce. Dokáže rozlišit typy individuální sociální práce, které napomohou ke kvalitnímu vztahu s klientem v praxi.

Literatura

Navrátil, P. Teorie a metody sociální práce. Brno, MZ, 2001. 2001. ISBN 80-903070-0-0.Etický kodex sociálního pracovníka ČR, Praha. 1994. Kopřiva, K. Lidský vztah jako součást profese, Praha. 1994. Matoušek, O.:. Metody a řízení sociální práce. Praha: Portál, 2003. ISBN 978-80-7367-502-8.Řezníček, M. Metody sociální práce, Praha. 1994. Gabura, J., Pružinová, J. Poradenský proces, Praha. 1995. Schimerlingová, Novotná. Sociální práce, její vývoj a metodické postupy, Praha. 1992. Kurt, L. Systematická terapie. Úlehla, I. Umění pomáhat, Písek. 1996.

Požadavky

Student se aktivně účastní seminářů, u nichž je účast povinná. Je možná jedna povolená absence. Přednášky jsou nepovinné. Jedním z požadavků je písemná práce. Seminární práce má být věnována konkrétnímu sociálnímu problému, cílové skupině a zpracování možných intervenčních postupů v rámci sociální práce, vypracování adekvátní kazuistiky (krátká OA, případně RA + zmapování aktuální sociální situace a vytvoření plánu péče (plán práce s klientem) např. Levická s. 44 nebo Matoušek s. 70) Obsahuje následující požadavky:Rozsah: 1000 2000 slovPokyny: plynulý text s logickou návazností1. Úvod uvedení do dané problematiky, zdůvodnění vybraného tématu (jen velice stručně).2. Teoretická část (jen podstatná fakta).3. Kazuistika + zmapování aktuální sociální situace a plán péče (stěžejní část práce).4. Závěr shrnutí nejdůležitějších získaných poznatků a přínos (jen velice stručně).5. Seznam literárních zdrojů - obsahuje všechny použité zdroje, z nichž byly čerpány poznatky a informace (minimálně 2).Pro vytvoření seminární práce je závazná Metodická pomůcka pro zprac. závěrečných prací (viz web TF).Formální stránka práce:Nastavení okrajů 2,5 cmZákladní text - písmo Times New Roman nebo Times, řádkovaní textu 1,5, velikost písma 12pt (bodů), text zarovnat do bloku. Odkazování na zdroje přímo v textu existují 2 možnosti, je na Vás, kterou si vyberete:- Odkazování autorem, vročením a stránkovým údajem (př. Jak uvádí Vágnerová (1999, s. 25) jde o. nebo Útok je aktivní obranou. (Vágnerová, 1999, s. 37)).- Odkazování použitím poznámek pod čarou. Toto bývá nejlepší varianta bude se Vám hodit také do bakalářské práce.Seznam literárních pramenů:- Dle Metodické pomůcky ke zpracování závěrečných prací dostupná na webových stránkách fakulty.Obecné pokyny pro vypracování seminární práce:- Dbát na vzhled textu úpravnost, přehlednost, bez překlepů a gramatických chyb- Obsahy kapitol korelují s názvy kapitol v textu- Odstavce a jednotlivé kapitoly na sebe logicky navazují- V celém textu dodržovat jednotnou grafickou úpravuDruhým požadavkem, který student musí absolvovat je ústní zkouška z probraných tematických okruhů a doporučené literatury k prostudování. Termín ústního zkoušení bude řádně vypsán v systému Stag dle Studijního a zkušebního řádu TF JU.

Garant

Mgr. Veronika Zvánovcová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Veronika Zvánovcová, Ph.D.Mgr. Lucie MALIŇÁKOVÁ