Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česká filosofie (KFI / ČF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / ČF - Česká filosofie, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Doba předhusitská a husitská: Tkadleček, Matěj z Janova, Jan Hus, Jeroným Pražský, Petr ChelčickýFilosofie 15. Století, humanismus, protestantská filosofie 16. století, Rudolfinská doba, židovská filosofieJan Amos Komenský a myšlení 17. století (Bridel)Jezuité kontra scotisté - metafyzika Rodrigo de ArriagyOsvícenství v českých zemích, Bernard Bolzano, Franz BrentanoMyšlení českého národní obrození: Josef Dobrovský, František Palacký, Karel Havlíček, Augustin SmetanaFilosofie na přelomu století a v době první republiky: Tomáš G. Masaryk, Emanuel Rádl, František Krejčí, Jan Patočka, Ladislav KlímaČeská poválečná filozofie: Karel Kosík, Milan Machovec, Karel MáchaSoučasné české filosofie (90. léta): Bělohradský, Sobotka, Sousedík, Hejdánek, Vrána, Sokol, Palouš, Kratochvíl, Skalický

Získané způsobilosti

Student je seznámen s významnými osobnostmi českých filosofických dějin. Specifikuje jednotlivé filosofické problémy a je schopen o nich diskutovat.

Literatura

kolektiv. Antologie z dějin českého a slovenského filozofického myšlení. Sousedík, S. Filosofie v českých zemích mezi středověkem a osvícenstvím. Vyšehrad, Praha, 1997. Sousedík,S. Jan Duns Scotus a jeho čeští žáci. Vyšehrad, Praha, 1989. Svobodný, P. Joannes Marcus Marci. A Seventeenth-Century Bohemian Polymath. Charles University Press, Prague, 1998. Sousedík, S. René Descartes a české baroko. Vyšehrad, Praha, 1997. Gabriel, Jiří. Slovník českých filozofů. Sousedík, S. Valerián Magni. Kapitola z kulturních dějin Čech 17. století. Vyšehrad, Praha, 1983.

Požadavky

Referát na vybraného autora a prezentace základních témat jeho díla na semináři.

Garant

PhDr. Jan Samohýl, Th.D.

Vyučující

PhDr. Jan Samohýl, Th.D.