Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Filosofie a teologie - seminář (KFI / FATS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / FATS - Filosofie a teologie - seminář, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Zda a jak lze přirozeným rozumem poznat Boha.2. O Boží esenci a Božích atributech obecně.3. Zda je Bůh dokonalý a zda lze přirozeným rozumem dokázat Jeho nekonečnost.4. Boží jednoduchost.5.Transcendentálie a Bůh.6. Boží Trojice a Boží Inkarnace a její filosofickém souvislosti7. Boží všudypřítomnost.8. Boží neměnnost a Boží věčnost.9. O Boží neviditelnosti, nepochopitelnosti a nevyslovitelnosti I.10. O Boží neviditelnosti, nepochopitelnosti a nevyslovitelnosti II.11. Boží poznání.12. Boží vůle I.13. Boží vůle II.

Získané způsobilosti

Student se seznámí s teologii z filosofického hlediska.

Literatura

Marschler, T. Die spekulative Trinitätslehre des Francisco Suárez S.J. in ihrem philosophisch-theologischen Kontext. Muenster, 2007. Suárez, F. Disputationes metaphysicae II. Hildesheim, 1965. Suárez, F. Doctoris Francisci Suárez pars prima Summae Theologiae de Deo uno et trino, in tres praecipuos tractatus distributa cum variis indicibus, Opera omnia, Tomus Primus, apud Ludovicum Vivés, Parisiis, 1856. Cross, R. Duns Scotus on God. Ashgate, 2004. Leinsle, U. G. Einführung in die scholastische Theologie. Paderborn, 1995. Doyle, J. P. The metaphysical demonstration of the existence of God. Metaphysical Disputations 28-29 by Francisco Suárez. South Bend, 2004.

Požadavky

Zápočet bude udělen za aktivní účast na seminářích, a za sepsání seminární práce na některé z níže uvedených témat. Bude vyžadována základní znalost latiny a pasivní znalost přinejmenším angličtiny a němčiny. Právě do angličtiny je Suárezova metafyzika v současné době hojně překládána.

Garant

doc. Daniel Heider, Ph.D.