Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Filosofie a věda (KFI / FAV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / FAV - Filosofie a věda, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Co je věda, zrození moderní vědy, věda a pseudověda, filosofická dimenze ve vědě. Epistemologické, ontologické a metodologické otázky. Vědecká racionalita, vysvětlování ve vědě, realismus a antirealismus. Scientia a sapientia, scientismus. Kausalita, teleologie. Hodnotová neutralita vědeckého poznání?2. Nárok vědy na pravdivost poznání: Logický positivismus, verifikace a falsifikace poznání. Paradigmata, vědecké revoluce a jejich struktura podle Kuhna. Nesouměřitelnost a zatíženost dat teorií. Lakatos - soupeřící programy. Feyeabend - metodologický anarchismus. Diskuse Lakatose a Feyerabenda. Racionalita versus tradice, racionalita tradice - MacIntyre, Gadamer. Redukcionismus a holismus.3. Michael Polányi a jeho kritika objektivistické vědy. Personální dimenze poznání, tacitní a explicitní dimenze, význam "passions", "učednictví" a "indwelling". Význam tradice a víry v poznání. Překonání rozdělení přirozeného, vědeckého a náboženského poznání. Pravda jako kontakt s realitou, realita jako dávající se poznat, struktura vědeckého objevování. Podcenění těla a tělesnosti v moderní teorii poznání.4. Filosofické problémy přírodních věd: Prostor ve sporu Leibniz - Newton. Různé možnosti pojetí času. Problémy spojené s evoluční hypotézou: Evoluční mytologie a její odmítnutí Platonem a celou tradicí po Kanta, Kantovo pojetí evoluční biologie jako mytologie. Akceptování evoluce ve filosofii - Hegel, Bergson, Nietzsche aj.5. Filosofie a jazykověda - Klasická pojetí jazyka versus moderní obrat: Saussure, strukturalismus, filosofové jazyka - Wittgenstein, Austin, filosofické a lingvistické antropologie. Jazyk jako systém a schopnost jazyka odkazovat za systém - reprezentace reality v jazyce.6. Filosofie mezi mýtem a vědou, mezi náboženským a vědeckým poznáním, mezi teologií a přírodovědou. Hranice vědy. Pravda mýtu, filosofie a vědy. Karteziánská věda "etsi deus non daretur". Rozdělení subjekt - objekt a jeho důsledky pro vztah vědy a náboženství. Skepse, jistota, konečnost, zkušenost, hodnota ve vědě, filosofii a náboženství.

Získané způsobilosti

Schopnost studenta rozpoznat filosofické otázky ve vědách, rozpoznat pseudofilosofické zneužívání vědy (new age apod.), orientovat se v otázkách pravdivostní hodnoty vědeckých výpovědí.

Literatura

Koertge, N. A House Built on Sand: Exposing Postmodernist Myths about Science. Oxford, 2000. Tomáš, M. Filosofie a přírodní vědy. Hradec Králové, 1996. Fajkus, B.:. Filozofie a metodologie vědy. Praha, Academia, 2005. ISBN 80-200-1304-0.Lakatos, I., Feyerabend, P. K., Motterlini, M. For and Against Method Including Lakatos´s Lectures on Scientific Method and The Lakatos - Feyrabend Correspondence. Chicago, 1999. O´Hear, A. Introduction to the Philosophy. Oxford, 1989. Adamcová, L. Kapitoly z filosofie vědy. Praha, 1993. Polányi, M. Personal Knowledge. London, 2002. Okasha, S. Philosophy of Science. Oxford - New York, 2002. Gjersten, D. Science and Philosophy: Past and Present. London, 1992. Gill, J. Tacit Mode. Albany, 2000. Wallace, W. A. The Modeling of Nature - Philosophy of Science and Philosophy of Nature in Synthesis. Washington, 1996. Harré, R. The Philosophies of Science. Oxford, 1992.

Požadavky

Zkouška na základě přednášek a studia nejméně jednoho českého a jednoho cizojazyčného pramene k tématu.

Garant

prof. Jaroslav Vokoun, Th.D.

Vyučující

prof. Jaroslav Vokoun, Th.D.