Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Antropologie náboženství (KFI / KAN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / KAN - Antropologie náboženství, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

ÚVOD DO ANTROPOLOGIE NÁBOŽENSTVÍ: specifika antropologického přístupu k náboženství a jeho metoda; vztah antropologie náboženství k sociologii, psychologii a filozofii náboženství; zvláštnosti terénního výzkumu a zúčastněného pozorování (riziko tzv. "badatelské smrti"); problematika mezikulturního vymezení náboženství a pokusy o jeho definici (E. B. Tylor, É. Durkheim, R. Horton, C. Geertz); dimenzionální vymezení náboženství (N. Smart); kritika tradiční typologie náboženství (světová X primární náboženství); typologie náboženské organizace - kulty individualistické, šamanistické, komunální, kněžské (A. Wallace)NÁBOŽENSTVÍ, KULTURA A PŘÍRODNÍ PROSTŘEDÍ: kosmologie a její úloha v kultuře; odlišnost "kulturních" kosmologií a kosmologie vědecké (F. Mathewsová); vazba kulturní kosmologie a přírodního prostředí; otázka adaptivnosti kulturních kosmologií z hlediska trvale udržitelného života; posvátná hierarchie hodnot (R. Rappaport), otázka ekologické etiky v domorodých kosmologiích; antropologické inspirace současného ekofeminismu; mytologie, kultura a gender (P. G. Sandayová)TĚLO JAKO NÁBOŽENSKÝ SYMBOL: vymezení symbolu a jeho role v kultuře; náboženská symbolika pravé a levé strany (R. Hertz); náboženská symbolika panenství a ženství (K. Hastrupová); potlačování tělesnosti ve středověké mystice X oslava univerzální tělesnosti ve středověkém a renesančním karnevalu (M. Bachtin); symbolika čistoty a nečistoty (M. Douglasová)KULTURA A RITUÁL: funkce rituálu, problematika vymezení a definice; typlogie rituálů, rituál jako systém symbolické komunikace (T. Asad, S. Tabiah) a rituál jako představení (B. Alexander); rituál a divadlo (R. Schechner); efekt katarze; přechodové rituály a jejich trojčlenná struktura (A. Van Gennep); fenomén "liminality" a "communitas" v rituálu (V. Turner); různé výklady rituálního násilí (V. Turner, R. Girard, M. Bloch, H. Whitehouse)

Získané způsobilosti

Student nahlédne do základních principů symboliky, na kterých si lidé vytvářejí, konstruují a interpretují své nesčetné duchovní světy. Naučí se tolerovat, respektovat a možná též oceňovat bohatství, rozmanitost a hloubku lidské duchovní kultury.

Literatura

BOWIE, F. Antropologie náboženství: rituál, mytologie, šamanismus, poutnictví. Praha : Portál, 2008. POSPÍŠIL, L. Kultura. Národopisný časopis Český lid (suplemnet), 1993. BUDIL, I. T. Mýtus, jazyk a kulturní antropologie. Praha : Triton, 2003. KLASS, M. Ordered Universes: Approproaches to the Anthropology of Religion. Boulder : Westview, 1995. BOWEN, J. R. Religion in Practice: An Approache to the Anthropology of Religion. Boston : Allyn and Bacon, 2002. SKALICKÝ, K. V zápase s posvátnem. Brno : CDK, 2005. KLASS, M. - WEISGRAU, M. K. Across the Boundaries of Belief: Contemporary Issues in the Anthropology of Religion. Boulder: Westview, 1999. GLAZIER, S. D. Anthropology of Religion: A Handbook. Westport : Praeger, 1999. GLAZIER, S. D. - FLOWERDAY, C. A. Selected Readings in the Antropology of Religion: Theoretical and Metodological Essays. London : Praeger, 2003. BESTIDE, R. Bahijské kandomble: nagojský rituál. Praha : Argo, 2003. ANTALÍK, D. (ed.). Bůh a bohové: pojetí božství v náboženských tradicích světa. Praha : DharmaGaia, 2004. PERRIN, M. Cesta mrtvých indiánů. Praha : Argo, 2000. DURKHEIM, É. Elementární formy náboženského života: systém totemismu v Austrálii. Praha : Oikoymenh, 2002. GEERTZ, C. Interpretace kultur: vybrané eseje. Praha : Sociologické nakladatelství, 2000. BUBÍK, T. (ed.). Náboženství a jídlo. Pardubice : Univerzita Pardubice, 2005. DOLEŽALOVÁ, I. (ed.). Náboženství a tělo. Brno : Masarykova Univerzita Brno, 2006. KNOTKOVÁ-ČAPKOVÁ, B. a kol. Obrazy ženství v náboženských kulturách. Praha / Litomyšl : Paseka, 2008. ELIADE, M. Pojednání o dějinách náboženství. Praha : Argo, 2004. CHLUP, R. (ed.). Pojetí duše v náboženských tradicích světa. Praha : DharmaGaia, 2007. OTTO, R. Posvátno: iracionalita v božství a její poměr k racionalitě. Praha : Vyšehrad, 1998. TURNER, V. Průběh rituálu. Brno: Computer Press, 2004. VAN GENNEP, A. Přechodové rituály: systematické studium rituálů. Praha : Nakladatelství Lidové noviny, 1997. HICKS, D. Ritual and belief: Readings in the Anthropology of Religion. New York : McGraw-Hill, 1999. RAPPAPORT, R. A. Ritual and Religion in the Making of Humanity. Cambridge : Cambridge University Press, 2005. BELLINGER, G. J. Sexualita v náboženstvích světa. Praha : Academia, 1998. JAULIN, R. Smrt u lidu Sara: životní řád v Čadu, aneb čadská idea smrti. Praha : Argo, 2003. VÍTEK, T. (ed.). Věštění a prorokování v archaických kulturách. Praha : Hermann a synové, 2006. ROSNY, E. Vládcové noci. Praha : Argo, 2002. FRAZER, J. G. Zlatá ratolest. Praha : Mladá fronta, 1994.

Požadavky

přečíst si: ? kapitolu 8 ("Náboženství") z Robert F. Murphy: Úvod do kulturní a sociální antropologie nebo kapitolu 14 ("Náboženství a rituál") z Thomas H. Eriksen: Sociální a kulturní antropologie ? jakékoli téma (dle vlastního zájmu) z Fiona Bowie: Antropologie náboženství ? poté si přečíst a formou volného písemného eseje (4-6 normostran) zpracovat text "Étos, světový názor a analýza posvátných symbolů" z knihy Clifford Geertz: Interpretace kultur, tj. rámcové vyjádření hlavních myšlenek textu vlastními slovy (1-2 str.) + vlastní úvaha a kritická reflexe k tématu textu (3-4 str.); pro inspiraci je možné se odrazit od dokumentárního filmu promítaného v hodině a pokusit se Geertzův článek na něj aplikovat; na závěr práce se pokusit zformulovat svoji vlastní mezikulturně platnou definici náboženství; práci zaslat e-mailem nejpozději týden před koncem zkouškového období (do předmětu zprávy zadat zkratku předmětu "KAN")

Garant

PhDr. Vít Erban, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Vít Erban, Ph.D.