Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lidová religiozita (KFI / KLR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / KLR - Lidová religiozita, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Mariánský kult2. Poutě3. Poutě + srovnání starého a nového poutního místa4. Devocionálie, relikviáře, votivní obrázky5. Menší sakrální stavby6. Lidové zvyky spojené s liturgickým rokem7. Lidové zvyky spojené s lidským životem

Získané způsobilosti

Student se orientuje v jednotlivých formách lidové zbožnosti. Umí pracovat s příklady hmotné i nehmotné lidové kultury.

Literatura

Royt, J. České nebe. Topografie poutních míst barokních Čech. Katalog NG, Praha. 1993. Remešová, V. Ikonografie a atributy svatých. Nakl. Zvon, Praha. 1991. Kolektiv autorů. Kamenné kříže Čech a Moravy. Nakl. Argo, Praha. 1997. Le Goff, J. Kultura středověké Evropy. Praha. 1991. Royt, J. Lidová zbožnost ve Východních Čechách a v Kladsku. Náchod. 1997. Bukovský, J. Loretánské kaple v Čechách a na Moravě. Praha: Libri. 2000. Šorm, A. - Krajča, A. Mariánské sloupy v Čechách a na Moravě. Praha. 1993. Ohler, N. Náboženské poutě ve středověku a novověku. Praha: Vyšehrad. 2002. Gurevič, A. Nebe, peklo, svět. Cesty k lidové kultuře středověku. Jinočany: H&H. 1996. Royt, J. Obraz a kult v Čechách 17. a 18. století. Praha: Karolinum. 1999. Odehnal, Fr. Poutní místa Moravy a Slezska. Nakl. Debora, Praha. 1995. Odehnal, Fr. Poutní místa v Čechách. Nakl. Debora, Praha. 1995. Hájek, T. - Bukačová, I. Příběh drobných památek. Vyd. Jaroslav Bárta, studio JB, České Budějovice 2001, 137 s.. Schauber, V. - Schindler, H.M. Rok se svatými. Karmelitánské nakladatelství, Kostelní Vydří. 1994. Koutecká, H. Stručný místopis mariánské úcty v Čechách a na Moravě. Praha. Salesiánská provincie Praha. 1999. Jöckle, C. Slavná poutní místa. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství. Tarcalová, L. (ed.). Slavnostní průvody. Vyd. Slovácké muzeum v Uherském Hradišti, Uherské Hradiště 1994, 219 s.. Tarcalová, L. Světci v lidové tradici. Uherské Hradiště: Slovácké muzeum v Uherském Hradišti. 1995. Petri, H.-Beinert, W. Učení o Marii. Olomouc: Matice cyrilometodějská. 1996. Samek, B. Umělecké památky Moravy a Slezska. I. Vyd. Academia, Praha. 1994. 266 s..

Požadavky

Student se seznámí se všemi texty v čítance a zpracuje seminární práci na téma, které si zvolí po emailové konzultaci s vyučujícím. Požadavky na seminární práci: nejméně 5 stran textu. Citace i parafráze dokládat pomocí poznámkového aparátu v poznámkách pod čarou (podle Tomáš Veber, Petr Bauman: Metodická pomůcka ke zpracování závěrečných prací (verze 1.0, 2010). Formální stránka textu se řídí Tomáš Veber, Petr Bauman: Metodická pomůcka ke zpracování závěrečných prací (verze 1.0, 2010).Literatura pro domácí přípravu:Čítanka textů k jednotlivým tématům je ve formátu .pdf na stránkách http://www2.tf.jcu.cz/~klapetek/vyuka.html. Informace k seminářům pro kombinované studium se nacházejí ve spodní části internetové stránky.Způsob kontroly domácí přípravy:V průběhu semestru jsou povinné minimálně dvě konzultace nad tématem seminární práce (osobně po dohodě s vyučujícím na TF JU 4.28 nebo e-mailem: klapetek.martin@gmail.com), do kterých se nezapočítává zvolení tématu seminární práce.

Garant

Mgr. Martin Klapetek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martin Klapetek, Ph.D.