Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současné etické systémy 1 (KFI / KSES1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / KSES1 - Současné etické systémy 1, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do etiky2. Immanuel Kant - deontologická etika3. John Stuart Mill - utilitarismus a jeho vztah k eudaimonismu4. Ernst Tugendhat a jeho kantovské východisko5. Alasdair MacIntyre - obnovení konceptu ctností6. Etika autenticity (Ch. Taylor) a situační etika (J. Fletcher)

Získané způsobilosti

Student získá orientaci v základních směrech současné etiky a jejich historických východisek. Získá ucelený názor na celou problematiku a bude schopen argumentace v této oblasti. V první části kursu jsou hlavním tématem deontologická a teleologická etika.

Literatura

Tugendhat, E. Přednášky o etice. Praha , 2004. Mill J. S. Utilitarismus. Praha, 2011. Kant, I. Základy metafyziky mravů. null. Praha: Svoboda, 1999. ISBN null.MacIntyre, A. Ztráta ctnosti. Praha: Oikoymenh, 2004. Taylor, Ch. Etika autenticity. Praha: Filosofia, 2001. Fletcher, J. Situační etika. Praha: Kalich, 2009.

Požadavky

1. Student si zvolí jednu z knih uvedených v obsahu a detailně se s ní seznámí.2. Student prokáže přiměřenou úroveň vlastního promyšlení problematiky dané obsahem kursu a schopnost kritické diskuse na dané téma.Zkouška má 2 části - test ze znalostí a rozpravu o knize

Garant

doc. Jakub Sirovátka, Dr. phil

Vyučující

doc. Jakub Sirovátka, Dr. phil