Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální a politická filosofie (KFI / KSOF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / KSOF - Sociální a politická filosofie, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvodní hodina2. Co je politická či sociální filosofie? Klasické a moderní pojetí. Metody společenských věd. Politická filosofie a ideologie3. Co je politika? Politika a politično. Polemické a komunikativní pojetí politična. Partikularismus a universalismus. Integrita a diferenciace politiky4. Stát. Teorie vzniku státu. Legitimita státu. Stát a společnost.5. Svoboda a autorita. Idea a zdroje svobody. Svoboda a zákon.6. Demokracie I: Historické a moderní demokracie. Demokracie a legitimita7. Demokracie II: Klasické a neklasické teorie demokracie. Jaký model demokracie pro nové demokracie?8. Spravedlnost I. Historie komplexního pojmu. Rovnost a nerovnost. Nestrannost. Spravedlnost a zákon9. Spravedlnost II: Spravedlnost a přerozdělování. Současné debata o spravedlnosti10. Suverenita, moc a autorita. Otázka vlády. Moc, právo a pravda. Typy autority11. Násilí. Stát a násilí. Právo na odpor proti vrchnosti. Revoluce. Meze autority12. Politické povinování. Morální a prozíravé povinování. Teorie společenské smlouvy13. Přirozené právo. Lidská práva. Projekt moderny14. Národ a nacionalismus. Různá pojetí národa. Národ, nebo národní stát?

Získané způsobilosti

Snahou bude naučit studenty reflektovat politiku z poučeného a odborného stanoviska, které znemožňuje upadnout do naivních schémat a ideologií, které jsou zodpovědné za špatnou pověst politiky.

Literatura

R. E. Goodin - P. Pettit. Contemporary Political Philosophy. An Anthology, I, Malden (Mass.) 1992. K. von Beyme. Die politischen Theorien der Gegenwart, Opladen 1992. D. Berg-Schlosser - T. Stammen. Einführung in die Politikwissenschaft, München 1995. L. Strauss. Eseje o politické filosofii, Praha 1995. Arendtová, H. Kříže kultury, Praha 1994. A. Gellner. Národy a nacionalismus, Praha 1993. K. Balestrem - H. Ottmann. Politická filosofie 20. století, Praha 1993. D. D. Raphael. Problems of Political Philosophy, Hampshire - London 1970. Arendtová, H.:. Původ totalitarismu I-III. Praha, 1996. J. Kis. Současná politická filosofie, Praha 1997. J. Rawls. Teorie spravedlnosti, Praha 1995.

Požadavky

Pravidelná účast; úspěšně splněný zápočtový test.

Garant

PhDr. Roman Míčka, Ph.D.