Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teologie v dialogu s přírodními vědami (KFI / KTPV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / KTPV - Teologie v dialogu s přírodními vědami, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. charakteristika soudobé vědy2. tradice přír. a human.věd3. věda v průběhu kulturních a hospodářských dějin4. teologie jako vyjádření obsahu víry vědeckým způsobem5. osobnosti , instituce, a literatura z oblasti vztahu teologie a přírodních věd6. výběr témat, k nimž se vyjadřuje jak teologie tak přírodní vědy / kosmologie, evoluce, ekologie, etologie atd.7. nevědecké a protivědecké tendence v současné kultuře8. meze vědy9. platnost norem ve vědě

Získané způsobilosti

Student je schopen rozlišovat metody, přístupy a způsob práce v přírodních vědách a teologii. Je obeznámen se základními tématy mezioborového dialogu.

Literatura

Scheffczyk, L. Die Theologie und die Wissenschaften. Pearcyová, N. R., Thaxton, Ch. B.:. Duše vědy. Návrat domů, Praha 1997. Rádl, E. Moderní věda. Fajkus, B.:. Současná filosofie a metodologie vědy. Filosofia, Praha 2005. Kuhn, T. S. Struktura vědeckých revolucí. Praha, 1997. Peacocke, A. Theology for the scientific age. Pannenberg, W. Wisseschaftstheorie und Theologie.

Požadavky

Referát nebo esej k některému z probíraných nebo navazujících témat.

Garant

doc. Tomáš Machula, Ph.D., Th.D.

Vyučující

doc. RNDr. Ing. Josef Rajchard, Ph.D.