Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do četby Koránu (KFI / KÚČK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / KÚČK - Úvod do četby Koránu, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. definice, rozdělení, arabština obecně2. arabština v Koránu, osoba Proroka, dělení do období3. redakce Koránu4. exegeze - tafsír5. recitace Koránu, překlady, místo v mešitě atd.6. monoteistický vesmír7. monoteistické dějiny8. monoteistický zákon9. monoteistická politika

Získané způsobilosti

Student umí pracovat s textem koránu. Umí specifikovat vývoj a vznik textu. Orientuje se v současných výkumech.

Literatura

Korán. (Překlad I. Hrbek( Praha. Academia 2000. 780 s, (nebo jiné vydání). Kropáček, L. Duchovní cesty islámu. Praha: Vyšehrad 1993, 296 s. Cook, M. Muhammad. Praha: Odeon a Argo 1994, 99 s. Křikavová, A. - Mendel, M. - Müller, Z. Islám - ideál a skutečnost. Praha: Baset 2002, 311 s. Dža far šejch Idrís. Pilíře víry. Praha: Islámská nadace v Praze 2001, 30 s. Pavlincová, H. a kol. Slovník judaismus, křesťanství, islám. Praha: Mladá fronta 1994, s. 397n. Kuschel, K.J. Spor o Abraháma. Praha: Vyšehrad 1997, s. 156-. 194.

Požadavky

Požadavky na studenta: seznámíte se s povinnou literaturou a napíšete seminární práci, ve které vystihnete určitou otázku/problém, jak se objevuje v koránském textu (Ženy v Koránu, Ježíš v Koránu, Modlitba v Koránu, Půst v Koránu, Židé v Koránu atd.). Požadavky na seminární práci: nejméně 5 normostran textu. Citace i parafráze dokládat pomocí poznámkového aparátu v poznámkách pod čarou (podle Tomáš Veber, Petr Bauman: Metodická pomůcka ke zpracování závěrečných prací (verze 1.0, 2010). Formální stránka textu se řídí Tomáš Veber, Petr Bauman: Metodická pomůcka ke zpracování závěrečných prací (verze 1.0, 2010).Téma práce oznamte vyučujícímu emailem.

Garant

Mgr. Martin Klapetek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martin Klapetek, Ph.D.