Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Systematická religionistika 1(judaismus) (KFI / NSRJ1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / NSRJ1 - Systematická religionistika 1(judaismus), Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Prvním tématem bude pohled na judaismus z hlediska celoročního slavení svátků, které zřetelně uvádějí do podstaty tohoto náboženství. Podrobněji budou probírány literární prameny - bible, Tóra, Talmud, midraše a kniha Zohar. Dalším tématem budou židovské reálie, pojetí chrámu a synagogy, rozlišení různých judaistických tradic. V druhé části přednášek se studenti stručně seznámí s historickým vývojem judaismu od biblického starověku po současnost. V období středověku se bude věnovat pozornost samostatnému dějinnému vývoji obou základních větví judaismu s ohledem na prostor východní a střední Evropy, dále vznik kabaly a její vztah ke křesťanství. Důraz bude kladen i na dějiny židovského osídlení českých zemí. V poslední části vedle některých aktualizací (sionismus, antisemitismus) bude představen i odraz judaismu v literatuře.

Získané způsobilosti

Student je seznámen se základy judaismu. Specifikuje jednotlivé religionistické problémy a je schopen o nich diskutovat.

Literatura

kol. autorů. Bible: Písmo svaté Starého a Nového zákona. Praha, 1979. Eliade M. Dějiny světového myšlení I. Haumann, H. Dějiny východních Židů. Olomouc Votobia, 1997. Schubert, K. Dějiny Židů. Praha: NS Svoboda, 2003. ISBN 80-205-1036-2.Pěkný, T. Historie židův Čechách a na Moravě. Praha SEFER, 1993. Pavlincová, H.; Horyna, B. Judaismus, křesťanství, islám. Olomouc, Nakladatelství Olomouc, 2003. Newman, J.; Sivan, G. Judaismus od A do Z. Praha Sefer, 1998. Pavlincová, H. a kol. Slovník judaismu, křesťanství, islám. Praha Mladá fronta, 2003. Slovník židovsko-křesťanského dialogu. Praha ISE, 1994. Fiedler, J. Źidovské památky v čechách a na Moravě. Praha Sefer, 1992. Schubert, K. Židovské náboženství v proměnách věků. Praha Vyšehrad, 1999.

Požadavky

ústní zkouška

Garant

PhDr. Jan Samohýl, Th.D.

Vyučující

PhDr. Jan Samohýl, Th.D.