Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Poetická teologie (KFI / POTE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / POTE - Poetická teologie, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět má přednáškovou a praktickou část, v praktické části se budou vykládat konkrétní literární texty, přednášková část bude věnována následujícím tématům:1. Klasická kritika poezie - Platón, Aristotelés, Augustin2. Poezie a mytologie, nové ocenění mýtu3. Poezie a fikce. Kořeny realistického románu v biblickém realismu.4. Poezie a mystika. Poezie a liturgie5. Pravoslavná teologie jako teopoezie6. Poezie v Bibli: Poezie žalmů. Poezie proroctví. Poezie podobenství - poetický Mesiáš. Poezie svátků. Poezie útěchy - Deuteroizajáš. Poezie a zjevení.7. Poezie a spiritualita, kázání a diakonie.8. Metafora, podobenství, model9. Metaforická teologie - Sallie McFague. Modely v teologii a přírodních vědách10. Metafory v teologických dílech a církevních dokumentech.

Získané způsobilosti

Osvojení soudobých literárních hermeneutických přístupů k Bibli, citu pro poetickou dimenzi teologického textu a významový surplus metafory, jakož i uvedení do teologické hermeneutiky sekulárních poetických a beletristických textů. Kultivace teologického vyjadřování studentů.

Literatura

McFague, Sallie. Metaphorical Theology. Fortress Press, 1982. Auerbach, Erich. Mimesis. Praha, 1968. Strunk, Reiner. Poetische Theologie. Neurkirchen-Vluyn, 2008. Vokoun, J. Básníkovy zápasy s Bohem s. 69 - 71. Listy 6/2004. Freyer, Thomas. Poetologische Theologie? s. 59 - 79. Catholica 1/2000, 2000. Vokoun, Jaroslav. Die Trennung in Metaphern vestehen, Materialdienst des Kl Bensheim01/2005, s.008-012. 2005. Hoffman, Veronika. Ekklesiologie in Metaphern. Beobachtungen zum erstn Kapitel von Lumen Gentium, s 241-256. Catholica 4/2008, 2008. Stock, A. Poetische Dogmatik I-III. Paderborn 1995-1998, 1995.

Požadavky

Aktivní účast, rozbor jednoho poetického textu, případně předložení vlastní poetické tvorby a komentáře k ní.

Garant

prof. Jaroslav Vokoun, Th.D.

Vyučující

prof. Jaroslav Vokoun, Th.D.