Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současné podoby indické duchovní kultury (KFI / SPIDK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / SPIDK - Současné podoby indické duchovní kultury, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Charakteristika svatosti v hinduismu a srovnání s pojetím svatosti v židovsko-křesťanské tradici.Různé přístupy k poznání Boha, různé přístupy k praktikování víry.Významní představitelé duchovního života v Indii v historii a jejich učení. Šankara. Kašmírský šivaismus. Rámanuža. Kabír. Mirabai. Mystikové Maháráštry. Rámakrišna a Vivékananda.Významní představitelé duchovního života v Indii 20. století a současnosti a jejich učení. Širdí Sai Bába. Sarada Devi. Ramana Mahariši. Aurobindo. Nitjánanda. Ním Karoli Bába. Ánandamáj Má. Krija jóga. Lakšmandžú. Šivánanda. R. Balsékar.

Získané způsobilosti

Student získá základní přehled o významných představitelích náboženství a filosofie v Indii a o jejich učení. Získá též povědomí o duchovním životě Indie, o pojetí svatosti v Indii, bude schopen podat její základní charakteristiky a bude schopen kritického srovnání s pojetím svatosti v židovsko-křesťanské tradici. V rámci semináře bude usilováno o to, aby student samostatně uchopil probíranou látku, pronikl do tématu i s pomocí odkazů a srovnání s evropskou náboženskou tradicí a aby byl schopen vnímat a chápat hodnoty jiné, v tomto případě hinduistické, tradice.

Literatura

Johnsenová, L. Dcery bohyně. Votobia, 1997. Balsekar, R. Já, skutečnost o sobě. ADA, 2001. Maharašiho evangelium. Avatar, 2007. Rolland, R. Mystický a činný život Indie. Eminent, 1995. Dass, R. Rozhovory. East hauz, 1999. Griffiths, B. Sňatek mezi východem a západem. Cesta, 1997. Šrí Ramana Mahariši - život velkého mudrce z Arunáčaly v obrazech. Avatar, 1997. Brunton, P. Tajnosti indické. Iris, 1995. Svámí Ráma. Život s himálájskými mistry. Pragma, 2000. Paramhansa Jógánanda. Životopis jógina. Aquamarin, 1996. Zbavitel, D. Hinduismus a jeho cesty k dokonalosti. Dharmagaia, 1993. Werner, K. Náboženské tradice Asie. MU Brno, 2002. Velké postavy západního myšlení. Praha, 1997. Avramov, T. Významní představitelé indické náboženské filosofie 20. století, diplomová práce, TF JU.

Požadavky

pravidelná účast na semináři, absolvování závěrečného rozhovoru a sepsání min. pětistránkové eseje s použitím doporučených pramenů o vybrané osobnosti či tématu

Garant

Mgr. Tomáš Avramovprof. Jaroslav Vokoun, Th.D.