Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teoret. východiska apl. etiky v s.p. (KFI / TVE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / TVE - Teoret. východiska apl. etiky v s.p., Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvodní hodina2. Uvedení do tématu, východiska, role etiky pro sociální práci3. Etická orientace sociálního pracovníka4. Způsob morální argumentace v sociální práci I.: Empiristické východisko5. Způsob morální argumentace v sociální práci II.: Kantova etika, deontologismus6. Způsob morální argumentace v sociální práci III.: Aristotelova etika, etika ctností7. Způsob morální argumentace v sociální práci IV.: Etika přirozeného zákona, svědomí8. Způsob morální argumentace v sociální práci V.: Metaetika a další etické směry9. Antropologické předpoklady etiky v sociální práci. Slabost člověka10. Láska a přátelství v sociální práci. Otázka moci a pomoci11. Etický konflikt a etické dilema v sociální práci12. Smysl lidského života z hlediska sociální práce13. Lidská práva v sociální práci. Sociální etika jako rámec sociální politiky14. Opakování, shrnutí

Získané způsobilosti

Cílem je rozvinout povědomí studentů o etické dimenzi sociální práce.

Literatura

Etický kodex sociálních pracovníků v ČR. Listina základních práv a svobod. Matoušek, O. a kol. Metody a řízení sociální práce, Praha, Portál, 2003, kap. 2 - Profesní etika. IFSW. Mezinárodní etický kodex sociálních pracovníků. SSP ČR. Standardy kvality sociálních služeb. Anzenbacher, A.:. Úvod do etiky. Praha: Zvon, 1994. Anzenbacher, A. Úvod do filosofie, Praha, Portál, 2004, kap. 7 - Etika. Spaemann, R. Základní mravní pojmy a postoje, Praha: Svoboda, 1995. Pieper, A. Einführung in die Ethik. 2003. Aristotelés. Etika Nikomachova. jakékoli vydání. Düwell, Hübenthal, Werner, (Hrsg.). Handbuch Ethik. 2011. Kopřiva, K. Lidský vztah jako součást profese. Kreeft, P. Návrat ke ctnostem. Praha: Krystal OP, 2013. ISBN 978-80-87183-56-4.Spaemann, R. Štěstí a vůle k dobru. Praha: OIKOYMANH, 1998.

Požadavky

Absolvování testu a složení ústní zkoušky; zkouška sestává z pohovoru na některé z témat probíraných v přednáškách; student musí dále prokázat znalost povinné literatury.

Garant

PhDr. Vojtěch ŠIMEK

Vyučující

PhDr. Vojtěch ŠIMEK