Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do fenomenologie II (KFI / ÚFEN2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / ÚFEN2 - Úvod do fenomenologie II, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminář je založen na četbě a aktivní diskuzi k vybraným reprezentativním textům pohusserlovských fenomenologů.

Získané způsobilosti

Student zná hlavní principy fenomenologické filosofie a dokáže samostatně pracovat s obtížnějšími fenomenologickými texty.

Literatura

Heidegger, M. Bytí a čas. Praha, 1996. Fink, E. Bytí, pravda, svět. Oikoymenh, 1996. Fink, E. Hra jako symbol světa, Praha: Český spisovatel, 1993. Merleau-Ponty, M. Primát vnímání a jeho filosofické důsledky. Praha, 2011. Merleau-Ponty, M. Struktura chování, Praha: Filosofia, 2008. Merleau-Ponty, M. Svět vnímání. Oikoymenh, 1996. Dreyfus-Wrathall. A Companion to Phenomenology and Existentialism. Blackwell, 2006. Dreyfus, H. Being-in-the-World: A Commentary on Heidegger s Being and Time, Division I. MIT Press, 1991. Gelven, M. Commentary on Heidegger s Being and Time. Northern Illinois University Press, 1989. Bruzina, R. Edmund Husserl and Eugen Fink: Beginnings and Ends in Phenomenology. Yale University, 2004. Macann, Ch. Four Phenomenological Philosophers. Routledge, 1993. Lawlor-Toadvine. The Merleau-Ponty Reader. Northwestern University Press, 2007. Čapek, J. Pojetí fenoménu u Eugena Finka. Reflexe 21. Blecha, I. Proměny fenomenologie. Úvod do Husserlovy filozofie. Praha/Kroměříž, 2007. Patočka, J. Úvod do fenomenologické filosofie. Praha, 1993. Petříček, M. Úvod do (současné) filosofie. Praha, 1997.

Požadavky

- aktivní diskusní účast v hodinách - přítomnost na semináři min. 82%- písemná esej (2-3 normostrany) zamýšlející se s použitím primární případně sekundární literatury nad jedním ze základních pojmů fenomenologie, popřípadě jako alternativa vlastní překlad 3 stran textu z uvedené cizojazyčné literatury (po předchozí domluvě).

Garant

PhDr. Jan Samohýl, Th.D.