Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hudební výchova 2 (KPD / HV2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / HV2 - Hudební výchova 2, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Dějiny hudby (znaky + hlavní představitelé)KlasicismusRomantismusSoudobá a populární hudbaRozvíjení rytmického cítění u dětí - Rytmické hry, Bubnování, Rytmus a řečNácvik rozezpívání - vzestupně ve všech tóninách, dur i mollPísně jako námět dramatického děje.Práce s písní.Hudební schopnosti, jejich klasifikace a vývojHudební dovednosti a problematika jejich rozvojeZákladní faktory rozvoje hudebně tvořivého myšlení

Získané způsobilosti

Student se orientuje v jednotlivých epochách dějin hudby.Student dokáže vysvětlit charakteristické znaky jednotlivých období.Student na základě sluchové analýzy skladby rozlišuje různá období.Student je schopen použít vhodné hudební ukázky pro ilustraci formálních a skladebních technik v jednotlivých obdobích.Student se stává informovaným posluchačem hudby.Student je schopen rozvíjet melodicko-rytmické cítění u dětí.Student je připraven zvládnout nácvik písní.Student se orientuje v trojhlasých a čtyřhlasých partiturách, ve vypracovaných doprovodech, v metodických příručkách HV.

Literatura

Smolka, J. Dějiny hudby. Brno: TOGGA, 2001. Holas, M. Hudební pedagogika. Praha: AMU Praha, 2004. Hurník, I. , Eben, P. Česká orffova škola. Praha-Bratislava: Supraphon, 1969. Bártová, J. - Schnierer, M. - Zouharová, V.:. Dějiny hudby. České Budějovice, PF JU, 1994. Šafařík, J. Dějiny hudby. Praha: Votobia, 2002. Hrčková, N. Dějiny hudby IV. Praha: Ikar, 2007. Havelková, K., Chládková, B. Didaktika HV. Brno: PdF MU Brno, 1995. Šimanovský, Z. Hry s hudbou a techniky muzikoterapie. Praha, Portál, 1998. Holas, M. Malý slovník základních pojmů z hudební pedagogiky a hudební psychologie. Praha: AMU Praha, 2001. Sedlák, F. Psychologie hudebních schopností a dovedností. Praha, 1989. Kunetka, F. Stručné dějiny hudby a zpěvu v liturgii. Olomouc. Matice cyrilometodějská, 1999. Tichá, A. Učíme děti zpívat. Praha: Portál, 2005.

Požadavky

90% docházka, aktivita ve výuce, samostudium,Prezentace metodických námětů - hlasová výchova,nebo rytmický výcvik, nebo nácvik jednohlasé písně

Garant

Mgr. Karel Ochozka

Vyučující

Mgr. Karel Ochozka