Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná pedagogika vol. času (KPD / KAPVČ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / KAPVČ - Aplikovaná pedagogika vol. času, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- volný čas - pohledy na volný čas, složky volného času, funkce volného času- pedagogika volného času - úkoly a využití pedagogiky volného času- systém výchovy ve volném čase - formální, non-formální a informální výchova- participace jednotlivých typů institucí na podmínkách a upatnění volnočasových aktivit- hlavní typy zařízení pro volný čas- pedagog volného času - osobnost, motivace, příprava a praxe- pedagogický výzkum - základní paradigmata, metody výzkumu- edukační význam participace dětí a mládeže na životě obcí a regionů a na působení institucí se zřetelem na volný čas- základní dokumenty ovlivňující praxi pedagogiky volného času- základní legislativní normy vztahující se k činnosti pedagoga volného času- struktury a instituce Rady Evropy a Evropské unie pro otázky dětí a mládeže

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu je schopen definovat aktuální problémy pedagogiky volného času. Je seznámen s možnostmi jejich řešení v činnosti pedagoga volného času. Orientuje se v základních právních předpisech v dané oblasti. Je schopen zpracovat vzdělávací projekt pro jednotlivé kategorie klientů.

Literatura

Kaplánek M. Čas volnosti - čas výchovy. Praha, 2012. ISBN 9788026204503.Hofbauer, B.:. Děti, mládež a volný čas. Praha, Portál 2004. Hofbauer B. Kapitoly z pedagogiky volného času. České Budějovice, 2010. ISBN 9788073942403.Koncepce státní politiky pro oblast dětí a mládeže na období 2007 - 2013. Dokument MŠMT. www.msmt.cz. Hofbauer B. Participace dětí a mládeže na životě společnosti. Evropské struktury a jejich aktivity. Nučice, 2003. Pávková, J. a kol. Pedagogika volného času. Praha, Portál, 1999. Vážanský, M. - Smékal, V. Základy pedagogiky volného času. Brno, Paido, 1995. Hofbauer, B. Participace dětí a mládeže na životě společnosti. Evropské strukuty a jejich aktivity. Praha, IZV MŠMT, 2003. Hofbauer, B. Participace dětí a mládeže na životě společnosti. Přání, potřeba nebo reálná možnost?. Praha - IZV MŠMT, 2002. Sak, P. Proměny české mládeže v pohledu sociologických výzkumů. Praha, Petrklíč, 2000. KAPLÁNEK, M. Animace. Praha, 2013. ISBN 978-80-262-0565-4.DISMAN, M. Jak se vyrábí sociologická znalost. Praha: Karolinum, 2000. ISBN 978-80-246-0139-7.Spousta, V. Teoretické základy výchovy ve volném čase. Brno, MU, 1996. Kaplánek, M. (ed.). Výchova a volný čas. Sborník příspěvků 1. mezinárodní konference o výchově a volném čase. Č. Budějovice JU, 2006. Čech, P. (ed). Výchova a volný čas 2.

Požadavky

Základní požadavky pro splnění předmětu:- Ústní zkouška z tématických okruhů daných obsahem předmětu.

Garant

Mgr. Martina Kočerová

Vyučující

Mgr. Martina Kočerová