Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interkulturní výchova (KPD / KIV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / KIV - Interkulturní výchova, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášková část:1. Kultura, subkultura, kontrakultura, interkulturalita, multikulturalita, transkulturalita2. Identifikace člověka se skupinou a s minoritou3. Etnocentrismus, xenofobie4. Náboženské skupiny jako subkultury a kontrakultury v evropské a české společnosti: křesťané5. Náboženské skupiny jako subkultury a kontrakultury v evropské a české společnosti: Židé6. Náboženské skupiny jako subkultury a kontrakultury v evropské společnosti: muslimové, buddhisté7. Cizinci v České republice: Rómové8. Cizinci v České republice: Vietnamci9. Cizinci v České republice: Rusové, Ukrajinci, Bělorusové10. Cizinci v České republice: uprchlictví a migrace11. "Cizinci" v České republice: homosexuálové12. Monokulturní, interkulturní, multikulturní, transkulturní vzdělávání13. Interaktivní výuka, konstruktivismus ve výuce - impulsy pro interkulturní vzděláváníČást cvičení:Aktivní prezentace didaktických postupů pro interkulturní výchovu studenty (za pomoci studijního materiálu Interkulturní vzdělávání, projekt Varianty), s následnou evaluací.

Získané způsobilosti

Studenti reflektují současnou společnost z interkulturního úhlu pohledu, získané teoretické poznatky aplikují na konkrétní situace v praxi a jsou schopni zprostředkovat interkulturní pohled na společnost skupině adresátů za pomoci adekvátních didaktických prostředků.

Literatura

Interkulturní vzdělávání. Příručka nejen pro středoškolské pedagogy. Praha, 2002. Průcha, J.:. Multikulturní výchova, Praha ISV 2001. Allport, G. W. O povaze předsudků. Praha, 2004. Průcha, J. Interkulturní psychologie. Praha: Portál, 2004. ISBN 80-7179-885-6.Mistrik, E.(a spol.). Kultúra a multikulturna výchova. Bratislava, 1999.

Požadavky

Znalost základních termínů a terorií spojených s interkulturní výchovou osvědčí student v závěrečném testu znalostí. Požadavek vyplývající ze seminární části práce: student se bude podílt na práci skupiny, která představí jednu sociokulturní skupinu a zprostředkuje ostatním v plénu bezprostřední setkání se zástupcem této sociokulturní skupiny.

Garant

doc. PhDr. Ludmila Muchová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Ludmila Muchová, Ph.D.