Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Logoterapie (KPD / KLOG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / KLOG - Logoterapie, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní tematické okruhy:1) Životní historie V. E. Frankla2) Pojem životního smyslu v logoterapii, "logo-test"3) Význam tvůrčích hodnot v lidském životě4) Význam zážitkových hodnot v lidském životě5) Význam postojových hodnot v lidském životě6) Psychoterapeutické metody logoterapie: dereflexe, paradoxní intence7) Vztah logoterapie k lidské religiozitě8) Logoterapeutická prevence: pedagogické konsekvence

Získané způsobilosti

Účastníci semináře mají získat vhled do historie psychoterapeutického směru logoterapie, mají získat orientaci v jeho základních pojmech a naučit se aplikovat jeho základní téze do výchovně vzdělávací praxe.

Literatura

Frankl, V. E. A přesto říci životu ano. Kostelní Vydří, 1996. Frankl, V. E. Co v mých knihách není. Frankl, V. E. Člověk hledá smysl. Psychoanalytické nakl., 1994. Lukasová, E. I tvoje utrpení má smysl. Brno, 1998. Frankl, V. E. Lékařská péče o duši, Brno. 1994. Lukasová, E. Logoterapie ve výchově, Praha. 1997. Frankl, V. E. Psychoterapie pro laiky. Brno, 1998. Frankl, V. E. Teorie a praxe neuróz. Praha, Grada, 1999. Frankl, V. E. Vůle ke smyslu, Brno. 1997.

Požadavky

Student si vybere jednu knihu ze základní a doporučené literatury, prostuduje ji a popíše podle ní jednotlivé podstatné prvky logoterapie, doplní o tři životní příběhy ze svého okolí, které popíše zorným úhlem pohledu logoterapie - s použitím logoterapeutického pojmosloví. Výslednou seminární práci obhájí v závěrečném kolokviu.

Garant

doc. PhDr. Ludmila Muchová, Ph.D.