Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základní témata náboženské pedagogiky (KPD / KNONP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / KNONP - Základní témata náboženské pedagogiky, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Základní pojmy náboženské pedagogiky (antropologické aspekty náboženské víry, předmět NP, cíle náboženské výchovy)2) Náboženská zkušenost (definice, znaky, vztah k problému současné společnosti, vztah k náboženské víře)3) Symbol jako náboženská forma řeči (definice, pohled různých vědeckých disciplín: filosofie, psychologie, sociologie, religionistika, teologie, náboženskopedagogické důsledky)4) Didaktické zásady uvádění do náboženských forem řeči (mýtus, legenda, podobenství; metafora, přirovnání)5) Meditace a slavení v náboženské výchově (základní pojmy,základní meditační cvičení, formy slavnosti v učební skupině)

Získané způsobilosti

Studenti stanoví kritéria pro zhodnocení oprávněnosti a podmínek pro náboženskou výchovu a vzdělání v současné společnosti. Blíže charakterizují oblasti náboženské výchovy, které odpovídají náboženskému rozměru člověka. Kriticky hodnotí šance a úskalí náboženské výchovy a vzdělávání v současné evropské kultuře.

Literatura

Muchová, L. Úvod do náboženské pedagogiky. Olomouc: Matice cyrilometodějská. 1994. Muchová, L. Vyslovit nevyslovitelné. Didaktika uvádění do světa symbolů. Brno, 2005. Halbfas, H. Religionsunterricht in der Grundschule 1 - 4. Düsseldorf, 1983. Bitter, G., Miller, G. Handbuch religionspädagogischer Grundbegriffe 2. München: Kösel. 1986. Böcker a spol. Handbuch Religiöser Erziehung I, II. Düsseldorf. 1987. Grom, B. Nábožensko-pedagogická psychológia. Trnava: Spolek sv. Vojtecha. 1992. Halbfas, H. Religionsunterricht in Sekundarschulen 5 - 10. Düsseldorf, 2003.

Požadavky

Aktivní účast na přednáškách (účast na diskusích). Zpracování eseje, která reflektuje otázky současné praxe náboženské výchovy a vzdělávání v ČR a v Evropě, jak vyplynou z diskusí během semesstru.

Garant

doc. PhDr. Ludmila Muchová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Ludmila Muchová, Ph.D.