Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedagogové ve starověku (KPD / KPVS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / KPVS - Pedagogové ve starověku, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Společenská role a poslání prvních učitelů. Hebrejská výchova - výchova v rodině a učení rabínů, studijní metody, charakteristika učitelů a žáků, Talmud. Antická výchova a vzdělávání - mýticko-básnické období, pojem paidagogos, pedagogové na úsvitu vědy. Smysl výchovy u Platóna, cíle výchovy u Aristotela. Řečnické školy. Helénská výchova. Učitelství v Novém zákoně. Učitelství tzv. apoštolských otců a církevních apologetů. Kapadočtí Otcové, učitelství církevních Otců. Antiochijská a alexandrijská škola.

Získané způsobilosti

porozumět pramenům " náboženské výchovy" dějin pedagogiky," filosofie výchovy" teologie rané církveInterpretovat počátky křesťanské výuky.Diskutovat otázky křesťanské výuky vzhledem k současným duchovním potřebám.

Literatura

Kučera, Z. Štverák, V. a kol. Chrestomatie z dějin pedagogiky. Praha: Karolinum, 1999. ISBN 80-7184-626-0.Augustin. Křesťanská vzdělanost. De doctrina christiana. Praha: Vyšehrad, 2004. Kratochvíl, Z., Bouzek, J. Od mýtu k logu. Praha: Hermann a synové, 1994. Svobodová, Z. Webové stránky k předmětu. Rádl, E. Dějiny filosofie. Starově a středověk. Praha: Votobia, 1998. Basil z Cesareje. Devět kázání o stvoření světa. Praha: Oikúmené, 2004. Augustin. Katechetické spisy. Praha: Krystal OP, 2005. Jeroným. Legendy o pousevnících. Praha: Oikúmené, 2002. Aristotelés. Metafyzika. Praha: P. Rezek, 2003. Cyril Jeruzalémský. Mystagógické katechese. Velehrad: Refugium, 1997. Kongregace pro katolickou výchovu. Náboženský rozměr výchovy v katolické škole. Praha: ČBK, 1994. Tertullianus. O hrách. Praha: Oikúmené, 2004. Augustin. O pořádku, o učiteli. Praha, Česká akademie věd a umění, 1942. Cicero. O povinnostech. Praha: Svoboda, 1970. Putna, M. C. Órigenés z Alexandrie. Praha: Torst, 2001. Kléméns Alexandrijský. Pobídka Řekům. Praha: Herrmann a synové, 2001. Svobodová, Z. Pojem "učitel" v Novém zákoně. Platón. Prótagoras, Ústava, Faidón, Politikos Politikos (české překlady F. Novotného vydává nakladatelství OIKOYMENH). Praha: Oikúmené, 1992. Karfíková, L. Řehoř z Nyssy. Praha: Oikúmené, 1999. Platón. Ústava. Praha: Oikúmené, 2001. Kratochvíl, Z. Výchova, zřejmost, vědomí. Praha: Herrmann a synové, 1995. Augustin. Výklad k prvnímu listu sv. Jana. praha: Česká katolická charita, 1989.

Požadavky

Oznámení vybraného tématu vyučující, komunikace s vyučující ohledně studia příslušné literatury, vypracování eseje (6-8 normostran) na základě studia literatury, odevzdání eseje.Veškeré práce pro splnění zápočtu musí být odevzdány vyučující nejpozději 15 pracovních dnů před koncem zkouškového období.

Garant

PhDr. Zuzana Svobodová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Zuzana Svobodová, Ph.D.