Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do dramatického projevu (KPD / KÚDR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / KÚDR - Úvod do dramatického projevu, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Stručné dějiny divadla u nás a ve světěPovaha dramatického díla, svébytnost dramatického umění.Výběr textů, literární předloha, divadelní hra, autorská práce, pretext, úprava textu, dramaturgie.Téma a jeho vyjádření v přípravě a realizaci.Složky divadelní inscenace, dramaturgie, režie, scénografie včetně kostýmů a rekvizit, choreografie, hudba, technika.Žánry, činohra - komedie, tragédie, hra, fraška, comedia dell´arte , kabaret, revue, opera, opereta, muzikál, pantomima, pohybové, nonverbální divadlo, loutkové divadlo, divadlo masek, atd.Scénografie a její stručný vývoj, jevištní prostor, mizanscéna.Divadelní stylizace, naturalismus, realismus, expresionismus, symbolismus, parodie, absurdní divadlo, dada.Chudé divadlo".Divadlo ve výchově

Získané způsobilosti

Student využije získané teoretické dramaturgické znalosti při přípravě a realizaci drobné předlohy.Student dokáže rozlišit a specifikovat jednotlivé divadelní žánry.Student se dokáže orientovat v současných trendech dramatické tvorby.Student dokáže využít předlohu/námět k přípravě a realizaci drobné inscenace se skupinou ve volnočasových aktivitách.Student dokáže využít situace ve skupině (konflikt a pod). tak, aby vytvořil scénář, který by danou situaci řešil.

Literatura

Časopis Tvořivá dramatika. Praha NIPOS-ARTAMA. Bláhová K., Vacek P., Ulrychová I., Provazník J. Uvedení do systému školní dramatiky, ARTAMA Praha 1996. Císař J., Štěpánek F. Základy činoherní režie, ÚKVČ-KKS Praha, Hradec Králové. Císař J. Základy dramaturgie, DAMU Praha, 1985. Pošíval Z. Základy pojmů v dramatickém umění, SKKS Praha,1998. Zich O.. Estetika dramatického umění, Panorama, Praha, 1987. Kr"oschlová Z. Jevištní pohyb, Herecká pohybová výchova, DAMU Praha, 1998. Čechová J. Kostým v amatérském divadle, SKKS Praha 1982. Aristoteles. Poetika. Praha, 1996. Palarčíková A. Tygr v oku.., STD Praha, 2001. Richter L. Literatura, divadlo a my. Praha, ÚKVČ, 1985.

Požadavky

aktivita při výuce, plnění zadaných úkolů v rámci cvičení

Garant

Mgr. Jiří Pokorný

Vyučující

Mgr. Jiří Pokorný