Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do estetické výchovy (KPD / KÚEV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / KÚEV - Úvod do estetické výchovy, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Estetika (základní terminologie krása, umělecký obraz, fantazie, estetický postoj, estetické normy, společenské normy ve vztahu k estetickým normám, řád-systém-celek-struktura; hodnocení uměleckých děl, vkus a kýč; mravní působení děl).2. Estetická výchova (podstata, cíle, metody a prostředky, poslání a principy estetické výchovy). Realizace estetické výchovy. Stručný nástin estetické výchovy v české pedagogice. Moderní tendence.3.-5. Výtvarná výchova - estetika vizuálních forem (základní kompoziční principy výtvarného díla, zlatý řez), estetika výtvarného zobrazení v proměnách času, výtvarné umění a kýč6.-8. Hudební výchova - Vznik, předmět, metody a význam hud. estetiky. Funkce hudby, estetická funkce a hodnota v hudbě. Hudební estetika. Filosofie hudby. Koncertní umění a estetické otázky hudební interpretace.9.-11. Dramatická výchova vývoj DV, nezastupitelný význam DV v osobnostním a soc. rozvoji jednotlivce. Rozvoj tvořivosti, kreativity, obrazotvornosti na jedné straně a hledání řešení konfliktních modelových i reálných situací uvnitř společnosti i uvnitř osobnosti každého jedince.12.-14. Literární výchova (estetická výchova a literatura, estetickovýchovná složka, rozvoj osobnosti, cíle estetické literární výchovy, vybrané literární druhy a žánry, metody a prostředky literární výchovy).

Získané způsobilosti

Student se orientuje v problematice estetické výchovy.Student chápe estetickou výchovu jako teoretickou aplikovanou disciplinu s výrazným interdisciplinárním charakterem.Student je schopen aktivního estetickovýchovného působení na účastníky v oborech blízkých umění (výtvarná a hudební výchova, dramatická výchova, literární, filmová a mediální výchova).

Literatura

Beranová, V. Bariéry estetiky. Ústí nad Labem, 2007. Schiller, F. Estetická výchova. Olomouc, 1995. Jůva, Vl. Estetická výchova. Brno, 1995. Havránková, J. Estetická výchova: učební opora. Olomouc, 2008. Zahrádka, P. (ed). Estetika na přelomu milénia. Vybrané problémy současné estetiky. Brno, 2010. pospíšil, Z. Kaleidoskop estetiky. Olomouc, 2006. Niederle, R. Pojmy estetiky: analytický přístup. Brno, 2010. Beranová, V. První kroky k estetice. Ústí nad Labem, 2007. Malach, J. Teorie metodiky výchovy. Praha, 2010. Read, H. Výchova uměním. Odeon, Praha. 1967. Vaněk, J. Způsoby estetického prožívání. Praha, 2009. Hník, O. Didaktika literatury: výzvy oboru. Praha: Karolinum, 2014. Eggebrecht, H. H. Hudba a krásno. Praha, 2001. Poledňák, I. Hudba jako problém estetiky. Praha, 2006. Fukač, J. Hudební estetika jako konkretizace obecné estetiky a muzikologická disciplína. Brno, 1998. Sochrová, M. Literatura v kostce pro SŠ. Praha: Trizonia, 2008. Martinková, V. Teorie literatury netradičně. Praha: Trizonia, 1995. Petrů, E. Úvod do studia literární vědy. Olomouc: Rubico, 2000.

Požadavky

Absolvování závěrečného testu, pro úspěšné zvládnutí testu je nutné prokázat znalost požadovaných textů (povinná literatura).

Garant

PhDr. Michal Filip, Ph.D.Mgr. Karel OchozkaMgr. Jiří Pokornýdoc. PhDr. Helena Zbudilová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Michal Filip, Ph.D.Mgr. Karel OchozkaMgr. Jiří Pokornýdoc. PhDr. Helena Zbudilová, Ph.D.