Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývoj náboženského úsudku (KPD / KVNÚ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / KVNÚ - Vývoj náboženského úsudku, Teologická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Obraz, symbol a metafora jako prostředky vyjádření obrazu Boha2) Lidská zkušenost a obraz Boha3) Vývoj lidského myšlení a obraz Boha4) Současná společnost a obraz Boha

Získané způsobilosti

Účastníci semináře mají vhled a základní orientaci v oblastech, které ovlivňují rozvoj náboženského úsudku. Mají osvojené techniky pro diagnostikování a interpretaci božího obrazu v dětství, v adolescenci, v dospělosti a ve stáří.

Literatura

Muchová, L. Bůh je jako mrakodrap. Olomouc, 1996. Ústav pro českou a světovou literaturu. Slovník literární teorie. Praha. ČSAV. 1984. Schrettle, a. Die lebensgeschichtliche Entfaltung des Gottesbildes. In Leitner, R. a kol. Religionspädagogik II. Wien: Jugend und Volk. 1988. Oser, F., Gmünder, P. Dr Mensch. Stufen seiner religiösen Entwicklung. Zürich, Köln. 1984. Caseová, C., Dalleyová, T. Arteterapie s dětmi. Praha. 1995. Fromm, E. %Clověk a psychoanalýza. Praha: Aurora. 1997. Bucher, A. Symbol - Symbolbildung - Symbolerziehung. Philosophische und entxicklungspsychologische Grundlagen. St. Ottilien. 1990. Benoist, L. Znaky, symboly a mýty. Praha: Victoria Publishing. 1995.

Požadavky

Aktivní účast na semináři (20 % absence během semestru). Písemná seminární práce dokumentující práci se skupina asi 10 členů, při níž se autor pokusí o vyhodnocení jejich obrazných představ Boha, které obhájí při kolokviu. Rozsah práce: 12 stran (včetně obrázkové dokumentace).

Garant

doc. PhDr. Ludmila Muchová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Ludmila Muchová, Ph.D.